Neem deel aan lokale, duurzame initiatieven in Brugge!

1
jun
2022

Op 16 mei lanceerde Stad Brugge in samenwerking met Be Planet de mobilisatiecampagne van de Zorgen voor Morgen Campagne. Deze campagne smeedt een partnerschap tussen de stad Brugge, burgers en verenigingen om de transitie naar een duurzame stad op lokaal niveau te versterken. 

Zorgen voor Morgen: lokale partnerschappen en bottom-up projecten

De Zorgen voor Morgen campagne heeft als doel burgerprojecten te ondersteunen die zich inzetten voor een duurzame samenleving. Dit geldt voor overheden, burgers en verenigingen. 

De campagne bestaat uit verschillende etappes, die gedurende een jaar georganiseerd worden:  

 • Ontmoetingen tussen de verschillende lokale actoren

 • Een projectoproep gericht naar burgerprojecten die werken aan de ecologische transitie en de klimaatverandering. 

 • Een grote lokale mobilisatiecampagne die iedereen in staat stelt zich in te zetten naargelang zijn of haar middelen en wensen, hetzij in de vorm van financiële of materiële giften, competenties of vrijwilligerswerk.

Ontdek de 9 geselecteerde projecten

Van oktober tot februari werd een oproep gelanceerd naar alle Bruggelingen, verenigingen, buurtcomités, … om hun duurzaam lokaal project in te dienen. Uit deze oproep werden negen laureaten gekozen door een onafhankelijke jury! Dit zijn de winnende projecten:

 1. De Brugse Buurttrekkers

De Brugse buurttrekkers willen Brugse buurten informeren en mobiliseren om een klimaatactie in hun buurt op te zetten. 

 1. Freinet kindcentrum De Tandem

De Tandem wil hun bestaande voedselbos opwaarderen en gebruiken als biotoop voor samenwerking met de omliggende bewoners en scholen. 

 1. Welzijnsschakel Kantel vzw

Kantelwonen wil een ‘cohousingproject’ realiseren voor kwetsbare doelgroepen en vraagt steun voor een goede energieprestatie van dit project.

 1. Vzw Leefbaar Wonen - Kringloopcentrum

Investeert in een betere service om herbruikbaar cateringmateriaal ter beschikking te stellen van organisatoren van evenementen: minder afval, meer circulair, minder materiaal, minder CO2.

 1. KlimaatContact vzw

Een goed gesprek is het begin van elke verandering, dat is niet anders met het klimaat. Door Brugse klimaatcoaches op te leiden hebben we vrijwillige én deskundige Bruggelingen die klimaatgesprekken in Brugge in goede banen kunnen leiden 

 1. Stadmakers VZW

De Republiek en het Food Lab dagen Brugse chefs uit om resoluut voor lokale producten te kiezen. Met een heuse ‘chef contest’ en award gaan ze op zoek naar de beste ‘Chef Locale’.

 1. GoodPlanet Belgium vzw

3 Brugse secundaire scholen krijgen via de Climate Fresk Workshops de kans om heel intens rond de klimaatthema’s wereldwijd en lokaal aan de slag te gaan.

 1. Vereniging WOK

Kleine klusjes aan huis uitgevoerd door kwetsbare doelgroepen: dat is de specialiteit van WOK. Met deze steun wordt geïnvesteerd in een bakfiets waardoor verplaatsingen fossielvrij zijn én een kwetsbare doelgroep ook dit vervoersmiddel van de toekomst leert kennen en gebruiken. 

 1. Cactus Muziekcentrum

Cactusfestival goes veggie: of toch backstage. Alle maaltijden backstage, voor zowel artiesten als personeel, zullen plantaardig zijn. Een krachtig signaal naar zowel artiesten als eigen personeel en de ganse stad Brugge: plantaardig wordt het nieuwe normaal. 

De mobilisatiecampagne

Nu wordt de mobilisatiecampagne opgestart! Iedereen krijgt de kans om zich in te zetten voor vier van deze projecten naargelang zijn of haar middelen en wensen, in de vorm van financiële of materiële giften, competenties of vrijwilligerswerk. Elke burger, vereniging, ondernemer, werknemer wordt opgeroepen om zijn of haar steentje bij te dragen. Zo maakt iedereen zelf deel uit van de transitie naar een mooi, ondernemend en toekomstbestendig Brugge.

Alle informatie vindt u hier. 

Lokale ambassadeurs als communicatieboosters

De campagne wordt ondersteund door enkele lokale ambassadeurs:

 • Brugse Buurten
 • Vives Hogeschool 
 • Brugge Geeft Energie 
 • Bibliotheek Brugge
 • Bioboerderij 't Ambrozijn
 • Brugs Food Lab
 • Karma Markt 

Be Planet als partner

Be Planet is een erkende stichting van openbaar nut en werd opgericht op initiatief van verschillende koepelorganisaties van milieuverenigingen.

Sinds de oprichting van Be Planet in 2015 werden meer dan 300 duurzame en solidaire burgerprojecten in België ondersteund door de brug te slaan tussen verschillende actoren zoals bedrijven, lokale overheden en andere organisaties. https://www.beplanet.org/nl/ 

Contact