Nieuw lichtconcept, schaatspiste en winterbar voor de eindejaarsperiode

26
sep
2019

Van 22 november 2019 tot 5 januari 2020 zorgen twee licht- en belevingswandelingen voor een warme wintersfeer in de binnenstad. Eén wandeling mondt uit in het Minnewaterpark, waar ook een winterbar en schaatspiste komen. Het Brugse stadsbestuur licht hiermee een tip van de sluier van het nieuwe Winterfestival op dat midden oktober in zijn geheel wordt voorgesteld.

Twee licht- en belevingswandelingen

lichtconceptHet Genkse bureau Painting with Light tekende een lichtontwerp uit dat de twee belevingsparcours sfeervol zal uitlichten. Burgemeester Dirk De fauw: “We zijn op zoek gegaan naar een innovatief en verrassend lichtconcept dat de bezoeker prikkelt en begeleidt. Een concept dat ook past bij het DNA van de stad: een kwaliteitsvolle stad, met een hedendaags karakter in een historisch kader.

De twee licht- en belevingswandelingen starten op het stationsplein waar ook een interactieve lichtinstallatie komt. Eén wandeling loopt van het stationsplein tot in het Minnewaterpark.De tweede wandeling gaat van het stationsplein via het Albertpark tot ’t Zand. Op beide trajecten komen er interactieve en dynamische lichtinstallaties.”

Het lichtontwerp is geïnspireerd op de rijke geschiedenis van de stad, vermengd met de hedendaagse beleving en de toekomstvisie van Brugge. Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Door een combinatie van lichtkunstinstallaties, atmosfeerbelichting en projectie kunnen bezoekers zich, tijdens de koude wintermaanden, onderdompelen in een warme gloed van licht dat zich verspreidt over het hele parcours. 

Licht rijker in kleur en hoeveelheid

lichtconceptDe algemene sfeer van het ontwerp is warm en de beleving groeit en evolueert naarmate het Minnewaterpark en ‘t Zand worden bereikt. Het licht wordt steeds rijker in kleur en hoeveelheid. De sfeer en de beleving voelen afwisselend aan en worden overlappend opgebouwd zodat bezoekers die de wandeling meermaals doen ook telkens nieuwe elementen kunnen (her)ontdekken.”

“Het stadsbestuur zet hiermee volop in op een vernieuwde winterbeleving in Brugge en een betere kwaliteitservaring voor inwoners en bezoekers. Vorig jaar telden we 1.301.136 bezoekers tijdens de hele kerstperiode in Brugge. Er waren zelfs piekdagen met ruim 50.000 bezoekers.
Beide wandelingen zullen dan ook zorgen voor een spreiding van de drukte in de binnenstad tijdens de kerstperiode”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Het project is ook getoetst aan het ‘Winterkompas’ dat we ontwikkeld hebben. Dit is een belangrijke toetssteen waaraan toekomstige projecten moeten voldoen. Hierbij wordt rekening gehouden met de duurzaamheidsprincipes die doorheen het hele beleidsprogramma van de stad terug te vinden zijn”, aldus schepen Philip Pierins.

Minnewaterpark als winterse ontmoetingsplek

lichtconceptEen van de licht- en belevingswandelingen loopt door het Minnewaterpark waar ook de winterbar en schaatspiste komen. De winterbar (279m²) wordt uitgebaat door ‘Brugse bodem’, een samenwerking tussen vier enthousiaste Bruggelingen met horeca- en eventervaring: Daan en Justine van Café Pistolet in Assebroek, Mathias van Siphon Brewing in Damme en Wouter Puttemans, een ervaren event-coördinator.

Ze willen een ontmoetingsplek uitbouwen voor jong en oud. ‘Brugse bodem’ gaat voor een duurzame invulling, werkt met lokale handelaars en met enkele labelhouders van ‘Handmade in Brugge’.  
Voor de drank- en eetkaart wordt voor een verfrissende mix van niet-alledaagse producten gekozen waar smaak primeert op naambekendheid.

Er zullen ook verse warme en koude pistolets met winters hartig en zoet beleg te verkrijgen zijn. Het winterterras zal dagelijks open zijn: zondag t.e.m. donderdag van 11.00 tot 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur.

Schaatsen op synthetisch ijs

schaatspisteVoor de schaatspiste is er gekozen voor de wereldleider in ecologische kunstijsbanen, het Zwitserse GLICE, met hun hoofdkantoor voor de BENELUX in Brugge. Het is het enige synthetische ijs dat een realistische kopie is van natuurijs, waarop ook professioneel ijsschaatsen en trainen mogelijk is. 

Bovendien is het een ‘ijsbrekende’ ecologische technologie, die het energie- en waterverbruik zoals die van de traditionele ijsbanen tot nul herleidt.

De vzw Koninklijke Brugse Zwemkring staat opnieuw in voor de uitbating van deze schaatspiste.

Naast deze nieuwe winterse ontmoetingsplek in het Minnewaterpark, kun je ook nog steeds terecht aan de kerstchalets op de Markt en het Simon Stevinplein voor een hartverarmend drankje, een lekkere zoete of hartige hap of een leuk (kerst)cadeautje.

Painting with Light

Het Limburgse bedrijf Painting with Light uit Genk werd 20 jaar geleden opgericht door Luc Peumans. Tijdens de beginjaren werden voornamelijk lichtconcepten uitgewerkt voor liveshows. µ
Ontwerpen die meerdere awards hebben binnengehaald. Ondertussen is het bedrijf verder uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf binnen de lichtdesignwereld voor spektakels zoals de musical 40-45 van Studio 100 tot de theatertours van Clouseau, maar eveneens voor het belichten van architecturale installaties zoals de mijnschachten van C-mine Genk, diverse attracties van Plopsa en zo veel meer.

Painting with Light telt intussen meer dan 20 multimedia-experten, die steeds innoveren en de laatste technologieën hanteren om verder uit te groeien tot een internationale speler binnen de sector van lichtontwerp. 

Deel deze pagina