Nieuw model elektronische identiteitskaart: dit moet je weten

30
nov
2020

Er is een nieuw model van de elektronische identiteitskaart gelanceerd. De nieuwe elektronische identiteitskaart kreeg een nieuwe lay-out die de oude uit 2002 vervangt.

Moet ik mijn huidige kaart vervangen?

De huidige identiteitskaarten die in omloop zijn zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, …

Je hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang deze nog geldig is en je ze nog in je bezit hebt. Je zal op het einde van de geldigheidsperiode van je kaart opgeroepen worden om je oude kaart te komen vervangen.

Hoe zit dat met die vingerafdrukken?

De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen.

Waarom kan ik geen volmacht meer geven om mijn nieuwe kaart af te halen?

Voor het aanvragen van je kaart dien je jezelf persoonlijk aan te melden, tenzij de verplaatsing gezondheidsredenen niet mogelijk is. Neem in dat laatste geval contact op. (burgerzaken@brugge.be of 050 44 8000)
Voortaan dien je je kaart ook persoonlijk af te halen: op dat moment zullen we controleren of de vingerafdrukken op de contactloze chip van de kaart met jou overeenkomen.

Contactinformatie