Nieuwe stadsvuilnisbakken voor Zeebrugge

13
dec
2018

Op 9 maart 2015 besliste het College van Burgemeester en Schepenen om een nieuwe afvalmand te introduceren ter vervanging van het gietijzeren en inox model. De nieuwe afvalmand werd ontworpen door studente Laura De Waele (HOWEST), verder technisch en esthetisch uitgewerkt door CIDES uit Brugge en in productie gebracht door de firma BELURBA uit Hamont-Achel.

Het opzet van de vernieuwingsoperatie was om de infrastructuur van afvalmanden te moderniseren op het vlak van esthetiek, gebruikscomfort en technische uitwerking.

Op het vlak van esthetiek:

  • verder in te zetten op een gietmodel waardoor elke afvalmand zijn eigenheid heeft;
  • te differentiëren qua kleur, zijnde: zwart binnen een stedelijke omgeving, groen voor de parken en groenzones, kwartsgrijs voor Zeebrugge-bad;
  • integratie van het stadslogo.

Op het vlak van gebruikscomfort:

  • integratie van peukenopvang met rooster om peuk uit te duwen;
  • mogelijkheid om in de toekomst afval selectief te verzamelen (bv. rest en PMD);
  • mogelijkheid om in de toekomst de afvalmand te gebruiken als communicatiemiddel rond netheid, ... Hiervoor zijn openingen voorzien waaraan een “communicatiedrager” kan worden aangebracht.

Op het vlak van technische uitwerking voorzagen wij volgende verbetering t.b.v. onze medewerkers:

  • gietaluminium i.p.v. gietijzer: van ca. 225 kg vroeger naar 70 à 75 kg nu;
  • lichtere afvalemmer binnenin (kunststof i.p.v. metaal)
  • Fundering met 1 punt i.p.v. 3 punten (minder herstel- en breekwerk)

Schepen van openbaar domein Philip Pierins: “De vernieuwingsoperatie van alle stadsvuilnisbakken heeft een aantal voordelen, niet alleen op esthetisch vlak maar ook voor wat de technische uitwerking betreft. Na drie jaar hebben we ongeveer 100 afvalmanden vernieuwd. De komende jaren zullen we op dit elan verder gaan tot we circa de 500-tal afvalmanden vernieuwd hebben.

Dit hele proces neemt dus wat tijd in beslag. De reden is dat de afvalmand uniek is. Het produceren moest dus van nul worden opgestart. Als materiaal kozen we voor gietaluminium waardoor de complexiteit van productie toenam. De afvalmand werd gegoten in een vorm met vloeibaar aluminium. Na uitpakken bekomt met een ruwe afvalmand. Na het gieten moet alles bijgewerkt worden door onder meer het zandstralen.”