Nieuwe straatnamen in Brugge

21
jun
2022

De Gemeenteraad keurde op maandag 30 mei 2022 enkele nieuwe straatnamen definitief goed. 

Marguerite Coppinplein

Het gaat om het Marguerite Coppinplein. Aansluitend aan de Frank Van Ackerpromenade is er in het ontwerp van het vergund project 'Nieuw Brugge' een pleintje voorzien. Deze letterkundige (Sint-Joos-ten-Node, 2/02/1867 - Clevedon,7/11/1947) ijverde in haar romans en gedichten voor de positie van de vrouw in de toenmalige maatschappij.
Van 1894 tot 1914 woonde ze in Brugge waar ze nauwe contacten onderhield met Catherine Popp-Boussard, die aan het hoofd stond van de liberale krant ‘Journal de Bruges’. Ze kreeg in de deze krant ook een column en een vervolgroman Le charme de Brugge die elke dag verscheen van 12 juli tot 10 augustus 1894.

Sint-Juliaansplein

Ook nieuw is het Sint-Juliaansplein. Op de plaats van het voormalig Vrij Technisch Instituut in de Boeveriestraat wordt een nieuw woonproject gerealiseerd dat aanleiding geeft tot één plein waarrond de bewonings-
entiteiten staan. Op die plek stond eeuwenlang het Sint-Juliaansgasthuis. Dit was aanvankelijk een gasthuis/passantenhuis, maar evolueerde later tot een zorginstelling voor zwakzinnigen.

Andrée Algrainstraat

In Sint-Andries komt de Andrée Algrainstraat. Het gaat om een verkaveling nabij de Hogeweg 153 (Hertsvelde-West). Deze Belgische kunstschilderes is geboren in Brugge (25 maart 1905) en overleden in Brussel (17 juli 1999). Ze woonde heel lang in de Niklaas Desparsstraat en stichtte in 1946 de kunstenaarsvereniging ‘Kring 46’ met samenkomsten in Café Vlissinghe.

Lentepad en Krinkelpad

In Sint-Pieters krijgen twee fietspaden tussen de Kolvestraat en B-Park een naam. Het gaat hier om fietspaden die niet langs een openbare weg liggen en dus voor onder meer de veiligheidsdiensten beter een naam zouden krijgen. Omdat deze fietspaden nabij of in het verlengde liggen van de Lentestraat en Krinkelstraat krijgen deze fietspaden de namen Lentepad en Krinkelpad.

Enkele jaren geleden deed Sofie Lemaire (Radio 1, Canvas) de nationale oproep #meervrouwopstraat. Daarbij ging ze op zoek naar indrukwekkende vrouwen uit de recente en minder recente geschiedenis om hen een plek in het straatbeeld te geven. Brugge gaf gehoor aan deze oproep, getuigde twee nieuwe 'vrouwelijke' straatnamen.