Nieuwe subsidie beloont duurzame, diervriendelijke landbouw

18
dec
2019

Op 1 januari 2020 lanceert Stad Brugge een nieuw premiereglement voor land- en tuinbouw. De focus ligt op maatregelen die de ecologische voetafdruk verkleinen, de duurzaamheid van landbouwactiviteiten verhogen, op dierenwelzijn, korte keten, …

Schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys: “Met deze toelage willen we de Brugse land- en tuinbouwers stimuleren om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst. De toelage dient voor het nemen van maatregelen die de ecologische voetafdruk verkleinen of de rendabiliteit van de landbouwactiviteiten op een duurzame manier verhogen. De premie kan ook gebruikt worden voor initiatieven die de landbouwactiviteiten verbreden en bijdragen tot de korte keten (directe verkoop tussen producent en consument).”

Correct verdoofd slachten

Schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis: “De toelage heeft ook betrekking op dierenwelzijn. Dieren zijn voor veel landbouwers een belangrijke bron van inkomsten. Gelukkige en gezonde dieren produceren veel eieren, vlees of melk en zorgen voor mooie nakomelingen. De landbouwers hebben er dan ook alle baat bij om hun dieren goed te verzorgen door te voorzien in voldoende ruimte, diervriendelijk transport en het correct (verdoofd) slachten met het grootste respect voor het dier.”

De toelage bedraagt maximaal 1.000 euro, met een minimum eigen inbreng van 50 procent van de gemaakte kosten. Vroegere premies voor verharding toegangsweg en voorzien van drinkwater vervallen.

De aanvraag voor de toelage moet online ingediend worden binnen de zes maanden na de aankoop van de installaties, het voltooien van de investering of het nemen van het korte-keten-initiatief.

Foto Wikipedia (Gouwenaar)

Contactinformatie