Nieuwe wandeling Meet & greet Van Eyck gaat van start

3
Mar
2020

In het kader van het Van Eyckjaar 2020 lanceert Visit Bruges een nieuwe toeristische wandeling. Daarmee treed je in de voetsporen van de internationaal gekende schilder en kom je meer te weten over zijn persoonlijke leven en de nog tastbare aanwezigheid in Brugge.

Brugge is immers de bakermat van de Vlaamse primitieven en was in de 15de eeuw dan ook dé thuisstad van Jan van Eyck. Hij arriveerde in Brugge begin 1425 en vestigde zich enkele jaren later in de Gouden-Handstraat. Tot aan zijn dood in 1441 werkte Van Eyck ononderbroken in dienst van het Bourgondische hof. 

Met het oog op het themajaar rond Jan Van Eyck sloeg Visit Bruges de handen ineen met de Brugse kunsthistoricus Jean Luc Meulemeester, die recent nog het boek Jan van Eyck en Brugge publiceerde, om een begeleide wandeling uit te werken. Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Meet & greet Van Eyck schetst een beeld van het persoonlijke leven van de schilder, toont waar je vandaag in Brugge zijn creaties kan vinden, maar laat je ook kennismaken met de sfeer van de Bourgondische periode. Je volgt als het ware zijn woon-werkverkeer.”

Praktische info

Telkens op zondag om 14.30 uur.
Tijdens (Belgische) schoolvakanties: op zondag en woensdag om 14.30 uur.
Plaats van afspraak: Standbeeld Jan van Eyck, Jan van Eyckplein
Kostprijs: 12,50 euro
Kinderen tot en met 11 jaar gratis

Bij afgifte van je geprinte ticket voor de begeleide stadswandeling ontvang je aan de kassa van het Groeningemuseum 2 euro korting op de reguliere toegangsprijs (korting enkel geldig van donderdag 12 maart t/m zondag 12 juli 2020).

Reserveren verplicht via deze link of in het infokantoor Markt (Historium) of infokantoor station NMBS (gang naar perrons, kant centrum).

Wandelen langs unieke plekken

Visit Bruges benadrukt het exclusieve karakter van deze wandeling. Schepen Philip Pierins: “We beperken het aantal deelnemers en brengen hen naar unieke plekken, zoals Hof Bladelin en de Sint-Salvatorskathedraal. De rondleiding past in een ruimer aanbod aan thematische wandelingen die op eenzelfde conceptuele manier worden ontwikkeld, waaronder de inmiddels zeer succesvolle Hartelijk Brugge wandeling: sinds 2017 werden reeds 8.210 tickets verkocht.

Het aanbod ligt dan ook in lijn met onze toerismestrategie waarbij we inzetten op kwaliteitsversterking en ons specifiek richten tot de meerwaardezoeker; dit is de bezoeker die de tijd heeft en neemt om de stad in al haar facetten te ontdekken en op zoek is naar authenticiteit en verdieping. Daarom wordt uitsluitend een beroep gedaan op gediplomeerde gidsen van de Koninklijke Gidsenbond Brugge, Hello Bruges en S-wan. Niet minder dan 88 gidsen volgden de opleiding, die verzorgd werd door Jean Luc Meulemeester.”

Stad Brugge streeft naar herhaalbezoeken

Hof Bladelin wordt voor deze wandeling uitzonderlijk opengesteld. Danny Goethals, conservator-coördinator, voegt toe: “Sinds 2019 is de binnentuin van Hof Bladelin dagelijks in de middag geopend voor publiek. De zalen en kapel zijn vooralsnog niet te bezichtigen, maar in de toekomst willen we dit wel mogelijk maken.

We werken momenteel aan de uitwerking van een bezoekersconcept. Tegelijkertijd worden de 16e- / 17e-eeuwse schilderijen uit de Romeinse Zaal, replica’s uit de Stanza di Rafaello in het Vaticaan, gerestaureerd. Ondertussen biedt Meet & greet Van Eyck individuele bezoekers de unieke kans om een deel van het 15e-eeuwse stadspaleis te ontdekken.”