Maak van 30 Dagen Minder Wagen een succes met deze vijf gouden tips!

16
mei
2023

Een hele maand autominderen, lukt jou dat?

Doe mee aan het experiment!

In juni organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit '30 Dagen Minder Wagen'. Alle deelnemers ontvangen heel wat voordelen van de NMBS, De Lijn, Cambio en Blue Bike. Hier zijn alvast 5 gouden tips die het gemakkelijk maken om je wagen een maandje te laten staan. 

Tip 1: Laat je verrassen door een mooie fiets- of wandelroute

Heel wat fietsroutes starten in en rond Brugge. Ga dus op verkenning en laat je verrassen door hoe mooi onze Brugse fietsroutes zijn!  

Onze topfavoriet is de strandfietsroute! Via deze route, ongeveer 15 km lang, rijden fietsers op een veilige en aangename manier van Brugge naar Zeebrugge en omgekeerd. De kaart met fietsroute is verkrijgbaar in onder meer het Huis van de Bruggeling.

Fietsen in Brugge is trouwens veiliger dan ooit, sinds januari 2022 kwam er maar liefst 22 km aan fietszones bij! 

Tip 2: Zorg voor een fiets in topvorm 

Wat fietst er slechter dan een fiets die niet goed onderhouden is? Een elektrische fiets die niet goed onderhouden is. Maar even serieus. Er rijden gewoonweg teveel mensen op een gammele fiets. Boek dus nog voor het begin van de challenge een klein onderhoud bij je fietsenmaker.  

Toch pech onderweg? Zowel aan het station als in de ondergrondse fietsparking 't Zand kun je voortaan terecht voor fietsherstellingen volgens het 'thuiskom'-principe. Medewerkers van het Fietspunt staan voor je klaar om, dankzij kleine ingrepen aan de fiets, ervoor te zorgen dat je vlot en veilig thuis raakt. 

Tip 3: Deel je rit en je wagen 

Ligt je bestemming niet op fietsafstand? Probeer dan zoveel mogelijk te carpoolen of misschien zelfs aan autodelen te doen! 

Wist je dat autodelen niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor je portefeuille? Bereken hier of autodelen voordelig is voor jou! 

In juni zijn er verschillende infosessies, promo-acties en probeermomenten, hou zeker de Facebookpagina van BruggeNaarMorgen en de infopagina rond autodelen in de gaten!

Tip 4: Maak gebruik van de gratis centrumshuttle 

Om de historische binnenstad bereikbaar te houden kunnen Bruggelingen en bezoekers gebruik maken van een gratis centrumshuttle. Deze rijdt elke dag tussen 07.00 uur en 19.00 uur en legt een vast traject af tussen de randparking Lodewijk Coiseaukaai en het Station (Kiss & Ride). 

Vanaf 1 juli wordt de centrumshuttle zelfs volledig elektrisch, extra goed voor het klimaat! 

Tip 5: Vraag het aan een vriend 

Vraag eens rond in je omgeving. Je kent vast wel een of meer mensen die ook de uitdaging wil aangaan om een maand lang autovrijer te leven. Maak een Whatsapp-groepje dat je bij de les houdt, want alleen is maar alleen!