Thema is
Beleid
Publicatiedatum is

18 APRIL 2024

Atypische paasvakantie voor het toerisme in Brugge

Tijdens de afgelopen paasvakantie bezochten 422.000 toeristen de historische binnenstad van Brugge. Dat is 1% meer in vergelijking met de paasvakantie 2023.

Toerisme bootjes

Tijdens de afgelopen paasvakantie bezochten 422.000 toeristen de historische binnenstad van Brugge. Dat is 1% meer in vergelijking met de paasvakantie 2023.

Traditioneel scoort het verlengde paasweekend zeer goed en dat was ook dit jaar niet anders. Paaszaterdag was de absolute topdag. Toen werden er via mobiele data 47.000 bezoekers in de stad geteld.
Uitgezonderd het drukke paasweekend verwelkomde Brugge op de andere dagen minder bezoekers in vergelijking met 2023. Maar schijn bedriegt.

In 2023 viel de ‘Vlaamse’ paasvakantie veel meer samen met andere vakanties in het buitenland en dat was dit jaar niet het geval. Enkele voor Brugge belangrijke herkomstmarkten, zoals delen van Frankrijk en Duitsland, Italië en Spanje hadden eind maart al vakantie waardoor de bezoekersaantallen niet over twee maar over drie weken werden gespreid. En dat had vooral invloed op het verblijfstoerisme dat voor 85% van de omzet afhankelijk is van de buitenlandse nabij-markten. 

Tijdens de paasvakantie 10% minder buitenlandse aankomsten

Tijdens de paasvakantie werden 10% minder buitenlandse aankomsten genoteerd. Over een periode van drie weken (laatste week maart + eerste 14 dagen van april) werden 2% meer aankomsten geteld. Dezelfde trend doet zich voor in de internationale benchmarksteden waarmee Brugge zich vergelijkt, maar ten opzichte van deze steden doet Brugge het nog beter.

Dagtoeristen uit België waren er dan weer meer in vergelijking met 2023 terwijl er minder Belgen opteerden voor een verblijf. De verklaring is simpel: degenen die van een langere vakantie konden genieten, kozen voor de zon in het buitenland, de mensen die slechts enkel snipperdagen hadden, kozen wel massaal voor Brugge. 

Globaal gezien kijkt het stadsbestuur tevreden terug op de afgelopen periode en vooral naar de bonus die nu nog volgt, want pas eind deze maand hebben onze Waalse landgenoten en de Nederlanders hun lentevakantie. Dat is goed nieuws, want dankzij een betere spreiding van het toerisme blijft de stad leefbaar voor de inwoners, kunnen de toeristische ondernemers zich beter organiseren en kan Brugge beter aan de verwachtingen van de bezoekers voldoen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media