Thema is
Duurzaam met de auto
Publicatiedatum is

28 FEBRUARI 2024

Autodelen kan voortaan in alle deelgemeenten

Inwoners van Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Pieters, Sint-Jozef en Zwankendamme kunnen voortaan ook makkelijk aan autodelen doen.

Autodelen parkeerplaats

Inwoners van Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Pieters, Sint-Jozef en Zwankendamme kunnen voortaan ook makkelijk aan autodelen doen. Cambio en CoopStroom plaatsen er, op vraag van Stad Brugge, vanaf vrijdag 1 maart een deelwagen.

Eerder kwamen er al wagens in onder meer Zeebrugge en Sint-Andries, nu zijn dus ook de andere deelgemeenten aan de beurt. Burgemeester Dirk De fauw: Met deze zes nieuwe deelwagens breidt het aanbod op Brugs grondgebied opnieuw uit. Brugge telt nu honderd deelwagens in Brugge. Voor de Bruggeling betekent dat extra mogelijkheden om zich duurzaam te verplaatsen.

Tegen 2025 mikt de Stad op 125 wagens. Om Bruggelingen wegwijs te maken in het aanbod, komt er een uitgebreide communicatiecampagne, zijn er kennismakingsmomenten en kunnen buurtbewoners rekenen op kortingscodes wanneer ze instappen bij een autodeelsysteem. Daarnaast biedt de Stad ook nog een premie tot 500 euro voor Bruggelingen die hun wagen van de hand doen. 

Infosessies

Om buurtbewoners kennis te laten maken met het nieuwe aanbod, organiseert Stad Brugge infosessies waar men alles te weten komt over autodelen:

 • dinsdag 12 maart - zaal ’t Centrum, Zwankendamme
 • donderdag 14 maart -  LDC Levensvreugde, Lissewege
 • maandag 18 maart - Buurtcentrum De Dijk, Sint-Pieters 
 • dinsdag 26 maart - zaal De Polder, Dudzele
 • donderdag 28 maart - ‘t Reigersnest, Koolkerke

Nieuwe deelwagens

De nieuwe deelwagens zijn vanaf vrijdag 1 maart beschikbaar op volgende locaties:

 • Dudzele: De Polder (Cambio)
 • Koolkerke: Arendsplein (Cambio)
 • Lissewege: parkeerterrein langs de Pol Dhondstraat (Cambio)
 • Sint-Pieters: Kerkplein langs de Blankenbergse Steenweg (Cambio)
 • Sint-Jozef: Cornelis Everaartstraat/Landjuwelenstraat (CoopStroom)
 • Zwankendamme: parkeerterrein op de hoek met de Lisseweegse Steenweg en Wulfsberge (Cambio)

Rij je per jaar minder dan 13.000 kilometer? Dan ben je met autodelen ook nog eens heel lief voor je portemonnee. Als gebruiker betaal je enkel voor het gebruik van de wagen. Verzekeringen, onderhouds- en herstellingskosten, belastingen … neemt het autodeelplatform voor haar rekening. Op zoek naar een deelwagen in jouw buurt? Via autodelen.net vind je een actueel aanbod van alle deelauto’s en aanbieders in Brugge.

Wat is autodelen?

Bij autodelen maken meerdere personen om de beurt gebruik van één wagen. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt enkel gebruikt wanneer hij nodig is, door wie hem nodig heeft. Een deelwagen vervangt zo tot tien wagens in de binnenstad.

Als er minder auto’s in de buurt zijn, dan is er minder parkeerdruk en meer plaats voor voetgangers en fietsers. Meer deelauto’s zorgen ook voor minder uitstoot en minder verkeerslawaai, zeker als het elektrische deelauto’s zijn. De luchtkwaliteit in Brugge is al goed, en door meer gebruik te maken van autodelen zorg je voor nog gezondere lucht. Schone en gezonde mobiliteit biedt ook meer kansen om elkaar te ontmoeten. Met een leefbaardere stad als gevolg.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media