Publieke ruimte in de Brugse binnenstad is volledig verled

28
jun
2023

Brugge zet volop in op het verledden van de straatverlichting. Op maandag 26 juni 2023 verving Fluvius de laatste Brugse lantaarn van in totaal 2.700 exemplaren in de Brugse binnenstad. Gelijktijdig met dit project in de binnenstad, werden ook in de deelgemeenten bijna dubbel zoveel palen verled.

Drie jaar geleden is het ambitieuze project gestart. Het verledden van de lantaarns zorgt voor een besparing van 60 procent aan energie, meer flexibiliteit, maar met dezelfde authentieke Brugse sfeer.

De Brugse lantaarns zijn natuurlijk onderdeel van het authentieke, historische karakter van de binnenstad. Daarom werd samen met Fluvius een oplossing gezocht om dit te behouden. Fluvius zorgde ervoor dat de led-armaturen ontwikkeld werden met eenzelfde ‘look’ and ‘feel’ als de oude exemplaren.

In de Potterierei werd op maandag 26 juni de laatste van deze 2.700 lantaarns verled. 

Duurzame, tijdloze verledding

Naast het aanzienlijk verminderde verbruik, biedt ledverlichting het bijkomende voordeel van interactiviteit. Zo kan ledverlichting gedimd worden, wat nog meer energie bespaart en waarbij niet ingeboet wordt op de veiligheid. Door de juiste keuze voor deze energiezuinige verlichting blijven de unieke sfeer en het tijdloze karakter van Brugge onaangetast, terwijl de energiefactuur van de Stad elk jaar rond de 134.000 euro lichter is.

Ambitieus voor de toekomst

Er staan nog samenwerkingen tussen de Stad en Fluvius op stapel. Binnenkort komt er wellicht een opfrissing van de monumentenverlichting, bijvoorbeeld de belichting van het stadhuis en het Belfort. 

Het verledden van Brugge

Stad Brugge en Fluvius engageren zich om tegen 2028 alle openbare verlichting in de stad om te schakelen naar ledverlichting. Brugge is op dit moment voor 38 procent verled, want van de 20.814 toestellen werden 7.894 al verled. 2.700 in de binnenstad (project Brugse lantaarn), maar ook in de deelgemeenten zijn al zo’n 5.000 toestellen verled.

Bepaalde deelgemeenten zoals Sint-Kruis (53 procent) en Koolkerke (46,5 procent) hebben al een hogere verleddingsgraad. Steeds wanneer er wegenwerken gebeuren, komt er ook ledverlichting.
De Stad doet, er samen met Fluvius, alles aan om Brugge zo snel mogelijk voor 100 procent te verledden

Energiecrisis 

Sinds de energiecrisis dimt de Stad de ledverlichting in de binnenstad op 50 procent met uitzondering van de uitgangszones.  Een regime dat zal aangehouden worden omdat het nauwelijks merkbaar is.