Thema is
Ruimtelijk beleid
Publicatiedatum is

26 APRIL 2024

Brugge tevreden met eerste ontwerp projectbesluit Nieuwe Sluis Zeebrugge

De beslissing is een nieuwe mijlpaal voor de verdere ontwikkeling van de haven en voor allen die er rechtstreeks en onrechtstreeks hun brood mee verdienen.

Zeebrugge haven

De Vlaamse overheid heeft vandaag een nieuwe mijlpaal bereikt voor het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge. Het eerste ontwerp projectbesluit, ook wel het kaderprojectbesluit genoemd, werd vandaag vastgesteld door de Vlaamse Regering. Dit besluit, dat vanaf maandag 6 mei openbaar zal worden onderzocht, is de laatste stap richting het definitieve projectbesluit. 

In september 2023 werd het eerste voorontwerp projectbesluit voorgesteld, gebaseerd op een grondig geïntegreerd onderzoek. Deze bevindingen vormden de basis voor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). Tegelijkertijd werden gedurende twee maanden adviezen verzameld van instanties zoals Stad Brugge en het beleidsdomein Omgeving. Na zorgvuldige analyse en verwerking van deze adviezen, heeft het projectteam het eerste ontwerp projectbesluit opgesteld. 

Tijdens het openbaar onderzoek – dat loopt van maandag 6 mei tot donderdag 4 juli 2024 – krijgt iedereen de kans om de documenten in te zien en feedback te geven. Wanneer de reacties zijn verwerkt, kan de Vlaamse Regering het eerste ontwerp projectbesluit definitief vaststellen en kan het project verder uitgewerkt worden tot op het niveau van de omgevingsvergunningen.

Infomomenten in Gemeenschapshuis Zeebrugge

Van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 mei 2024 vinden er informatiemomenten plaats in het Gemeenschapshuis van Zeebrugge. Deze infomomenten worden georganiseerd op wijkniveau. Inwoners en handelaars uit de omgeving ontvangen daarvoor een uitnodiging.

Het Brugse stadsbestuur en Port of Antwerp-Bruges zijn de Vlaamse regering zeer dankbaar voor deze beslissing. Dit is een nieuwe mijlpaal voor de verdere ontwikkeling van de haven en voor allen die er rechtstreeks en onrechtstreeks hun brood mee verdienen. Met een bedrag van meer dan 2,5 miljard euro, is dit een ongeziene investering vanuit Vlaanderen voor de Brugse regio. 

De beide besturen roepen iedereen op om het belang van dit project en deze beslissing voor onze toekomstige welvaart en generaties te erkennen en dit niet te laten verzanden in procedures. De gemeenschappelijke verantwoordelijkheid in dit dossier is zeer groot.

Videoreeks ‘Zicht op Zeebrugge’

Hoe kan Nieuwe Sluis Zeebrugge een hefboom zijn voor Zeebrugge? Met die vraag trok het projectteam naar vier inwoners en ondernemers uit Zeebrugge. De videoreeks ‘Zicht op Zeebrugge’ toont het resultaat.  

Omgevingsmanager van het project Anouk Pattyn ging in gesprek met Eddie Cattoor (inwoner Zeebrugge-Dorp), David Ducoulombier (inwoner Stationswijk), Anke Bertin (General Manager Ibis Styles Zeebrugge) en Cedric Bulcke (General Manager Operations Wallenius Wilhelmsen). Zij vertelden over hun band met Zeebrugge en hun kijk op de toekomstige nieuwe sluis en verbindingsweg.

In de eerste video vertelt Eddie Cattoor zijn verhaal. Eddie is geboren en getogen in Zeebrugge en is al zijn hele leven visser. Je komt meer te weten over het vissersleven en zijn kijk op Nieuwe Sluis Zeebrugge. 

 

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media