Cultuurkuur: Brugse cultuurpartners bundelen onderwijsaanbod

31
aug
2023

De partners van het Lerend Netwerk Cultuureducatie kondigen een dag voor de start van het nieuwe schooljaar de geboorte van cultuurkuur.be/brugge aan. Eén webpagina met een overzicht van het Brugse culturele aanbod voor scholen. Het is echt een tool op maat van de leerkracht.

Een theater- of muziekvoorstelling bijwonen, de Vlaamse primitieven bewonderen, de boekenpracht van middeleeuwse manuscripten ervaren, de stad beleven via wandelingen, zoektochten en hedendaagse kunstparcours, enz. Wie in Brugge naar school gaat, ontdekt op een steenworp van school cultuur in al haar vormen.

De Brugse cultuurhuizen hebben een trouw publiek van leerkrachten die activiteiten boeken voor hun klas. Een goede zaak, aangezien een bezoek met de klas voor veel kinderen een eerste kennismaking is met culturele activiteiten. Dat het volledige aanbod nu gebundeld is op één plek, zal zeker inspirerend werken.

Ook minder gekende cultuureducatieve organisaties zullen via de website immers in de spotlight komen. Met de bijhorende campagne zullen ook de leerkrachten bereikt worden die nu nog minder goed hun weg vinden in het culturele aanbod.

Scholen vragende partij

Dat de scholen vragende partij waren voor één overkoepelende webpagina bleek uit een voorafgaande bevraging In een focusgroep met een tiental leerkrachten werd ook dieper ingegaan op de structuur en de zoekfuncties van de pagina. Cultuurkuur.be/brugge is dus echt een tool op maat van de leerkracht.

De Brugse cultuurpartners bundelen concrete praktijkvoorbeelden en doen suggesties door specifieke activiteiten tijdelijk in de kijker te zetten. 

Met cultuurkuur.be/brugge krijgt Brugge – net als Gent – een aparte landingspagina op cultuurkuur.be. De website cultuurkuur.be is een initiatief van de Vlaamse overheid, het departement Onderwijs en Vorming, CANON Cultuurcel en publiq.

Culturele organisaties publiceren er via de UiTdatabank hun aanbod voor scholen. Leerkrachten kunnen dit aanbod makkelijk doorzoeken of zich laten inspireren door praktijkvoorbeelden, theoretische kaders en onderzoek. Bovendien kunnen scholen er de juiste subsidies aanvragen: gratis vervoer naar een culturele bestemming (dynamoOPWEG), middelen voor een creatief project (dynamoPROJECT) en Kunstkuur voor samenwerking met het deeltijdse kunstonderwijs.