Thema is
Verkeersmaatregelen
Publicatiedatum is

25 APRIL 2024

Heilig Bloedprocessie donderdag 9 mei

Meer informatie over de Heilig Bloedprocessie op donderdag 9 mei.

Heilig Bloedprocessie 2024

Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei 2024, trekt de Heilig Bloedprocessie weer door de Brugse binnenstad. De processie start om 14.30 uur aan de Dijver. De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer anderhalf uur.

Om de processie vlot te laten verlopen nemen we een reeks belangrijke maatregelen.

Parcours Heilige Bloedprocessie 2024

Parkeerverbod

  • Op donderdag 9 mei is het vanaf 5.00 uur tot na de processie verboden te parkeren in volgende straten: Minderbroedersstraat, Park en Pandreitje.
  • In volgende straten is parkeren verboden vanaf 7.00 uur tot na de processie: Rozenhoedkaai, Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (gedeelte tussen Hauwerstraat en Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Breidelstraat, Burg, Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat, Kartuizerinnenstraat, Schaarstraat (tussen Stalijzerstraat en Violierstraat), Violierstraat (tussen Schaarstraat en Gapaardstraat) en Gevangenisstraat.
  • Het is eveneens verboden te parkeren in een straal van tien meter rond deze straten en pleinen, behalve op de parkeerplaatsen door het Stadsbestuur aangewezen.

Verkeer

Het verkeer en de doortocht van alle voertuigen, fietsen en dieren is verboden:

  • Vanaf 8.00 uur tot na de Heilig Bloedprocessie in Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat, Minderbroedersstraat, Park, Pandreitje en Kartuizerinnenstraat;
  • Vanaf 13.00 uur tot na het voorbijtrekken van de processie in de Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (tussen de Klokstraat en de Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Breidelstraat, Burg, Rozenhoedkaai en Braambergstraat;
  • In alle straten die naar de omloop leiden in een straal van tien meter rond alle eerder genoemde straten en pleinen.

Openbaar vervoer

Vanaf 12.45 uur en tot na het voorbijtrekken van de Heilig Bloedprocessie rijden er geen bussen van De Lijn op het parcours. De dienstverlening verloopt via een aangepast traject. Tussen 8.00 uur en 12.45 uur is de dienstverlening hetzelfde als op shoppingdagen in functie van de Morgenprocessie. Meer info kunt u vinden op www.delijn.be of via 070 220 220. 

De centrumshuttle volgt een aangepaste reisroute en bedient enkel volgende haltes: L. Coiseaukaai - Calvarie (richting station) - Langerei (richting station) - Jan van Eyck (richting station) - Biekorf - H. Brugmansstraat (i.p.v. K&R station). De dienstregeling kan afwijken.

Stoelen

Bewoners van de panden gelegen langs de omloop van de Heilig Bloedprocessie mogen maximum twee rijen stoelen plaatsen op het trottoir voor het pand waarvan zij eigenaar of huurder zijn. Een doorgang van minstens 90 cm moet vrij zijn op de trottoirs. 

Er mogen geen straten afgesloten worden die uitmonden op de omloop van de processie. Het plaatsen van stoelen of banken is daar verboden.

Opnames

Tijdens de doortocht van de processie is het verboden het trottoir en/of de rangen van de toeschouwers te verlaten voor het nemen van foto's, film, klankopnamen, video of andere bezigheden. Dit verbod geldt niet voor beroepsfotografen die beschikken over de nodige accreditatie. Zij mogen zich echter in geen geval naar het midden van de processie of tussen de deelnemers begeven.

Toegankelijkheid

De Heilig Bloedprocessie wil toegankelijk zijn voor alle toeschouwers. Meer informatie over de toegankelijkheid voor personen met specifieke noden vindt u op 

www.bloedprocessiebrugge.be/praktisch of bel naar 050 47 54 82. 

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media