Heraanleg van het Minnewaterpark start op 25 september

20
sep
2023

Op maandag 25 september starten de werkzaamheden die het Minnewaterpark zullen opwaarderen. Het Minnewaterpark is het bekendste en meest romantische park van Brugge. Voor bezoekers is het een van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad.
De werkzaamheden in een notendop: een nieuw plein met zicht op het water, vernieuwde wandelpaden, nieuw straatmeubilair en héél veel bloemen.

Het Minnewaterpark is al sinds 1974 eigendom van de Stad en is geliefd door zowel de Bruggelingen als toeristen. Ook Cactusfestival en Feest in ’t Park vinden er ieder jaar plaats. De ingrepen zullen het het internationale karakter van het festival eer aandoen. De werken starten na de zomer op, zodat alle festivals in het park konden plaats vinden.

Inspraak en overleg

Bij het ontwerpen van het park werden ook de buurtbewoners geconsulteerd. In totaal ontving de Stad zestig reacties . Deze vallen samen te vatten in zeven belangrijke hoofdpunten: vernieuwde paden, een nieuw wandelpad naar het Minnewater, een vernieuwd welkomstplein, kasteel ’t Fraeyhuis in beeld, een nieuw ontmoetingsplein aan het water, meer bebloeming en dolomietpaden en verharde graspaden voor betere waterdoorlating.

Park van liefde en muziek

Nieuw plein met zicht op het water

Rechtstreeks aan het water zal een nieuw plein aangelegd worden, op die manier versterkt de Stad de link tussen het park en het gelijknamig meer. Door het plaatsen van zowel losse als vaste zitelementen en twee petanquevelden wordt dit plein een leuke plaats om te vertoeven. Het is belangrijk dat iedereen kan genieten van het pleintje, daarvoor komt er een vlotte, veilige en drempelloze toegang naar het plein. Rondom het plein zullen negen Japanse kerselaars aangeplant worden, wat het plein kleurrijker zal maken. Daarnaast blijven alle bomen in het park behouden.

Vernieuwde wandelpaden

Een nieuw wandelpad zal over de westelijke gracht heen lopen via een nog aan te leggen brugje. Dit wandelpad loopt tot aan het nieuwe pleintje aan het water. Uit een bevraging bleek dat er grote vraag is naar open graspartijen in het park. Daarom zal het wandelpad verplaatst worden in de richting van het heestermassief. Op die manier is er geen versnippering van het open grasplein.

Dit pad zorgt ervoor dat de paden die parallel met de grachten lopen vervangen kunnen worden door paden in verhard gras. Dit zal ten goede komen aan de grachten en de bestaande leilinden, die hierdoor meer groeiruimte zullen krijgen.

De andere wandelpaden in dolomiet worden vernieuwd, deze dateren uit 1980 en zijn niet langer waterdoorlatend.

Kleurrijk park met veel bloemen

Het bestaande verzonken dambord in het park zal vervangen worden door een ontmoetingsplek in gazon. “Hier komen enkele grote bloembakken, waar eenjarigen zullen aangeplant worden. Deze zijn verplaatsbaar, zodat ze tijdens evenementen weggenomen kunnen worden. Verschillende omwonenden kwamen met de wens om meer bebloeming te hebben in het park. De Stad zal bloembollen in het gazon van het park aanplanten, zodat het park mooi bebloemd zal zijn. Ook éénjarigen zullen in de daartoe voorziene plantzones aangeplant worden.

Daarnaast zorgen ook de nieuwe kerselaars voor meer kleur in het park. De vele bloemen zullen het sprookjesachtige park er nog beter laten uitzien.

Historische elementen eren: Kasteel Fraeyhuis

Het vorige kasteel ’t Fraeyhuis - dat tussen 1913 en 1973 in het park stond - wordt opnieuw zichtbaar gemaakt. Marktegels zullen de hoekpunten van waar het kasteel ooit stond aanduiden. Via een QR-code op deze tegels kunnen bezoekers de geschiedenis van het kasteel leren kennen.

Straatmeubilair

Picknickbanken, afvalmanden, fietsbeugels en vaste en losse bloembakken, zorgen er verder voor dat het park een ideale ontmoetingsplek wordt voor Bruggelingen en bezoekers.

Kussershoekje met bank blijft behouden

Het ontwerp voorziet ook in het verwijderen van een strook heesters, zodat er zicht is op de gracht en dus het water, niet ver van het nieuwe wandelpad en de nieuwe brug die geplaatst zal worden. Uiteraard wordt het kussershoekje in eer behouden. Een plaatsje waar veel koppels hun eerste kus geven. 

Kostenplaatje en timing

Op 25 september starten de werkzaamheden. Deze zullen 90 werkdagen duren. De kostprijs bedraagt 577.039,61 euro. Aannemer Mahieu NV zal de werkzaamheden uitvoeren.

Historiek van het Minnewaterpark

In 1974 kocht Stad Brugge dit terrein van 1,55 hectare groot. Op 29 augustus 2024 zal het park dus al 50 jaar in handen van de Stad zijn. 

In 1977 werd gestart met de aanleg van het park. Hierbij werd op twee zaken gefocust: het afronden van de toeristische wandelas nabij het Minnewater en het creëren van een nieuwe groenzone. De stad kocht ook in 1979 het Minnewaterhotel en in 1980 het kasteel de la Faille aan. Hiermee breidde het park met een halve hectare uit tot 2 hectare.

In 1987 werden nieuwe kleurige borders met vaste planten en begonia’s aangelegd. Dit is in de loop van de jaren verdwenen, maar zijn accenten die enorm gewaardeerd werden. In de huidige plannen voor het park staan veel kleur en bloemen dan ook centraal.


Hier meer details over de heraanleg van het Minnewaterpark.