Thema is
Vrije tijd
Publicatiedatum is

15 APRIL 2024

Herdenking Saint George’s Day in Zeebrugge op zondag 21 april 2024

Op 23 april is het 106 jaar geleden dat Sir Roger Keyes, toen vice-admiraal van de Britse oorlogsvloot, het vermetele plan opvatte een poging te doen om de haven van Zeebrugge te versperren.

Saint-Georges Day Wandeling

Op 23 april is het 106 jaar geleden dat Sir Roger Keyes, toen vice-admiraal van de Britse oorlogsvloot, het vermetele plan opvatte een poging te doen om de haven van Zeebrugge te versperren. De promenade in zee Saint George’s Day-wandeling herinnert aan deze actie en jaarlijks is er ook een herdenking in Zeebrugge.

Door drie cementschepen in de havengeul tot zinken te brengen, hoopte Sir Roger Keyes de Duitse duikboten, die opereerden vanuit de Brugse binnenhaven, hun uitvalsbasis te ontnemen.

Het was op Sint-Joris, 23 april 1918 (in het Engels: Saint George). Alluderend op de patroonheilige van de krijgslieden én van Engeland - Sint-Joris, die een draak zou overwonnen hebben - gaf hij de aanzet tot een memorabel wapenfeit met volgende metafoor: "Let's give the dragon's tail a damned good twist!"

De Duitse onderzeeërs werden door deze stunt wel gehinderd, maar de operatie slaagde niet echt. De draak spartelde even, maar werd niet overwonnen. Toch liet een Franse admiraal zich uiterst lovend uit over deze onderneming: "Het is het schitterendste wapenfeit dat de geschiedenis van alle tijden en van alle landen op maritiem gebied heeft opgeleverd."

Ontvangen door Koning Albert I

In 1919 werd vice-admiraal Keyes in Zeebrugge ontvangen door Koning Albert I. Sir Roger Keyes kreeg de klok die de Duitsers in Antwerpen ontvreemd hadden, en die in Zeebrugge dienst deed als alarmklok, cadeau. De klok hangt nog altijd in het stadhuis van Dover en wordt elk jaar op Saint George's Day geluid.

Om de moedige poging van vice-admiraal Keyes te herdenken en om hulde te brengen aan de zowat 200 slachtoffers die toen vielen in de strijd om de vrijheid van de geallieerde landen, wordt elk jaar op 23 april of - indien 23 april niet op een zondag valt - op de zondag het dichtst bij 23 april Saint George's Day gevierd in Zeebrugge.

De plechtigheid in Zeebrugge vindt dit jaar plaats op zondag 21 april 2024. 
 

Programma zondag 21 april 2024

  • 08.45 u. Herdenking aan het monument op de zeedijk met bloemenhulde
  • 09.30 u. Oecumenische dienst in de Sint-Donaaskerk
  • 10.30 u. Bloemenhulde op de militaire begraafplaats aan de Sint-Donaaskerk
  • 11.00 u. Optocht naar Admiraal Keyesplein
  • 11.15 u. Herdenking aan het monument op Admiraal Keyesplein
  • 11.20 u. Optocht naar gemeenschapshuis Zeebrugge
  • 11.30 u. Receptie in het gemeenschapshuis Zeebrugge met toespraken en prijsuitreiking schoolwedstrijd
  • 13.00 u. Einde

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media