Thema is
Alcohol en drugs
Publicatiedatum is

15 JANUARI 2024

Meet je alcoholgehalte met een van de tien alcolabs in Brugge

Twijfel je of je nog kan rijden na een avondje op restaurant, café of na een fuif? Je kan op elk moment gratis een blaastest doen aan de alcolabs in Brugge.

Alcolab

Twijfel je of je nog kan rijden na een avondje op restaurant, café of na een fuif? Je kan op elk moment gratis een blaastest doen aan de alcolabs in Brugge. Een alcolab is een toestel waarmee je door een simpele en korte blaastest weet of je nog veilig met de auto naar huis kan rijden. Een preventief hulpmiddel waarmee al meer dan 6.000 tests werden afgenomen. Mede door dit succes worden de alcolabs alvast uitgebreid met zes nieuwe toestellen.  

Met het Drugbeleidsplan 2021-2025 engageerde de Stad zich om in te zetten op bewustwording en attitudeverandering rond gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Met het plaatsen van deze toestellen geeft Brugge uitvoering aan deze ambitie. 

In 2020 werd er al een alcolab geïnstalleerd in het Entrepot. In 2022 was de eerste uitbreiding met drie toestellen in Interparkings ’t Zand aan de betaalterminal kant concertgebouw en parking Biekorf alsook in cultuurcentrum Daverlo. Nu werden er nog zes nieuwe toestellen bij geplaatst.

Zes nieuwe alcolabs

  • Student Village ‘Het Cachot’
  • Magdalenazaal
  • Interparking Station
  • Interparking Katelijnestraat
  • Interparking ’t Pandreitje
  • Interparking ’t Zand paviljoen C

Met de installatie van deze zes nieuwe toestellen zijn er nu in totaal tien alcolabs beschikbaar in Brugge. Om de toestellen ook toegankelijk te maken voor buitenlandse bezoekers van de stad, werden er nieuwe informatiepanelen geplaatst in verschillende talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels).

De alcolabs passen binnen de campagne van Stad Brugge en Lokale Politie Brugge: IK RIJ ALTIJD ZAD – ZONDER ALCHOL EN DRUGS. 

Resultaten alcolabs

Er werden tot nu toe meer dan 6.000 testen uitgevoerd waarvan bijna 25 procent de drempelwaarde van     > 0,5g/l overschreden heeft. Opvallend is echter dat er vaak twee personen na elkaar blazen, waarvan één volledig nuchter en één die wel alcoholintoxicatie aangeeft. Dit wijst er alvast op dat er hier steeds een bob mee is die de wagen zal besturen.

Vragen over alcohol of andere drugs? De DrugLijn helpt je graag op weg. Anoniem, objectief en zonder te oordelen of veroordelen. Je krijgt steeds een antwoord op maat. Je kunt de druglijn bellen op 078 15 10 20 of skypen, mailen en chatten via druglijn.be.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media