Modulair: nieuw platform voor slimme invulling van ruimte in de stad

11
sep
2023

Via het nieuwe online platform Modulair kunnen pandeigenaars, immobiliënkantoren, organisaties en steden ruimtes aanbieden. Ondernemers en (non)-profitorganisaties kunnen via de website op zoek naar een gepaste ruimte.

Leegstand en de onderbenutting van beschikbare ruimtes zijn gekende maatschappelijke problemen en verhinderen een vitaal straatbeeld, ook in Brugge. Stad Brugge zet hard in op het tegengaan van leegstand. Zo vindt er jaarlijks een Business Day plaats om potentiële investeerders en nieuwe handelszaken aan te trekken. Ook de promotie- en marketingcampagnes, shoppingevents en de service naar de ondernemers maken Brugge als shoppingstad aantrekkelijk voor potentiële starters.

 Modulair helpt er verder aan om de leegstand tegen te gaan. Het platform organiseert matchmaking tussen ondernemers, eigenaars en het beleid

Plug & play handelspanden

Op het platform Modulair kunnen pandeigenaars, immobiliënkantoren (die optreden voor eigenaars), organisaties en steden ruimtes aanbieden. Op die manier krijgt hun pand meer zichtbaarheid.
Daarnaast beschikt Modulair ook zelf over enkele plug & play handelspanden, ‘modules’ waar ondernemers op een laagdrempelige manier hun concept kunnen uittesten. Je vindt deze handelspanden in de:

  • Academiestraat;
  • Sint-Jakobsstraat;
  • Oude Burg.

Ondernemers en (non)-profitorganisaties kunnen via de website op zoek naar een gepaste ruimte. Daarnaast krijgen steden inzichten in vraag en aanbod om het beleid indien nodig bij te sturen.

Mogelijk om samen ruimte te delen voor bijvoorbeeld etalage of atelier

Het vernieuwende van Modulair is dat zowel vraag- als aanbodzijde aan bod komen. Het is ook niet louter 1 op 1 verhuur: verschillende geïnteresseerden die samen een ruimte willen delen voor bijvoorbeeld etalage, atelier, winkel en koffiebar kunnen dit ook zo aangeven op het platform. Eigenaars die ruimte hebben die tijdelijk beschikbaar is, kunnen dit ook zo aanbieden op Modulair.

De vraag naar duurtijd van het ruimtegebruik is bijzonder variabel.  Naast commerciële invulling, mikt Brugge ook op gebruikers uit de non-profit of socio-culturele sector.

Bestickerde panden

Sinds deze week kan je in de winkelstraten zes panden spotten met opvallende raamstickers. Hiermee covert Brugge de leegstand met een opvallende en leuke campagne. Daarnaast is het promotie voor het platform Modulair. En ten derde vestigt de actie de aandacht van potentiële gebruikers op deze panden door ze extra in de kijker te plaatsen. Zo worden passanten ook uitgedaagd om na te denken over alternatieve invulling van ruimtes in de stad.


Modulair is een project gerealiseerd in het kader van de Vlaamse thematische projectoproep voor stadsvernieuwing. Stad Brugge kreeg hiervoor een subsidie van 380.062 euro van Vlaanderen. Voor Modulair slaan Stad Brugge (Centrummanagement en Werk & Ondernemen) de handen in elkaar met De Republiek (Stadmakers).  

Heb je of zoek je een ruimte? Surf dan naar www.modulair.be.