Stad Brugge vernieuwt atletiekpiste op site Sport Vlaanderen

17
mei
2023

Stad Brugge besliste om de atletiekpiste op de site van Sport Vlaanderen in de Nijverheidsstraat in Assebroek grondig te vernieuwen. In 2019 ondertekenden de Stad, Sport Vlaanderen en Howest een samenwerkingsovereenkomst voor de opmaak van een masterplan voor de site van Sport Vlaanderen. Een van de prioriteiten voor de Stad was toen de renovatie van de atletiekpiste.

Sport Vlaanderen in de Nijverheidsstraat is een van de drukst bezochte sportsites van onze stad. De afgelopen jaren werd dan ook al heel wat in deze locatie geïnvesteerd. Een renovatie van de atletiekpiste is dringend nodig. De huidige piste dateert van 1989. De piste wordt druk gebruikt door de Brugse sportverenigingen, waaronder Olympic Brugge en AC Sodibrug.
Een nieuwe, degelijke piste vormt bovendien een meerwaarde voor deze sportsite en biedt mogelijkheden om ook in de toekomst te mikken op nationale of zelfs internationale wedstrijden of kampioenschappen binnen de vele disciplines van de atletiek.

Het Belgisch kampioenschap atletiek in de zomer van 2023 vindt nog plaats op de piste, maar daarna willen de Stad en Sport Vlaanderen werk maken van de renovatie. De huidige staat van de piste voldoet niet langer aan de standaarden om trainingen, wedstrijden of kampioenschappen van hoog niveau te laten plaatsvinden.

Cofinanciering tussen Stad Brugge en Sport Vlaanderen

De piste wordt in dezelfde configuratie behouden, maar krijgt een totaalrenovatie. De onderdelen van atletiek zijn onder meer hardlopen, marathon, hordelopen, snelwandelen, discuswerpen, hink-stap-springen, hoogspringen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen, verspringen … Het plan voor de vernieuwing moet dus aandacht hebben voor al deze aspecten.

De renovatie is een cofinanciering tussen Stad Brugge en Sport Vlaanderen. De totale renovatie van de atletiekpiste wordt geraamd op 2.200.000 euro. De verdeelsleutel en financiering van de atletiekpiste worden gebaseerd op het aantal gebruiksuren per partner. Dit resulteerde in volgende indicatieve kostenverdeling:

  • Stad Brugge (83,86%) – 1.844.920 euro;
  • Sport Vlaanderen (16,14%) – 355.080 euro.

Stad Brugge komt in aanmerking voor een subsidie van 840.000 euro.

Tegen de zomer van 2024 in gebruik.

Binnenkort wordt de overheidsopdracht gepubliceerd. Via een minicompetitie wordt een aannemer aangeduid voor de uitvoering van de werkzaamheden. De start van de werkzaamheden is gepland voor eind 2023 met het vooruitzicht om de nieuwe piste tegen de zomer van 2024 in gebruik te kunnen nemen.