Thema is
Sportinfrastructuur
Publicatiedatum is

05 MAART 2024

Renovatie en heraanleg omgeving sportcentrum Koude Keuken

Het sportcentrum Koude Keuken in Sint-Andries is met 3 zaalgedeeltes, de iconische schutterstoren, het kunstgrasveld en de verschillende outdoor sportfaciliteiten één van de grootste sportcentra in Brugge.

Koude Keuken

Het sportcentrum Koude Keuken in Sint-Andries is met 3 zaalgedeeltes, de iconische schutterstoren, het kunstgrasveld en de verschillende outdoor sportfaciliteiten één van de grootste sportcentra in Brugge. Het complex dateert echter van begin de jaren '70 en de nood aan renovatie van het voorgebouw is hoog. Aansluitend wordt ook de omgeving aangepakt die de toegang naar het complex zal verbeteren en de outdoor speel- en sportmogelijkheden zal vergroten.

Schepen van Sport Franky Demon: “Al in 2020 kondigden we aan dat de site Koude Keuken zou worden vernieuwd, maar omwille van besparingen kreeg dit project helaas uitstel. Ik ben dus verheugd vandaag te kunnen aankondigen dat de plannen concreter zijn geworden en de werkzaamheden in 2025 worden uitgevoerd. Met de renovatie van de Koude Keuken zetten we opnieuw een belangrijke stap in de verdere aanpak van onze stedelijke infrastructuur. Net zoals bij onze wijkcentra Daverlo en Xaverianen willen we hier een aangename plek creëren voor zowel sporters, passanten, spelende kinderen en inwoners van Sint-Andries.”

Renovatie cafetaria en schutterstoren

De schutterstoren werd na stormschade in 2020 al gedeeltelijk aangepakt, maar het probleem van binnen sijpelend water is niet opgelost en moet worden aangepakt. Wanneer de schutters de toren openen, gaat alle warmte verloren. Het gebouw heeft dus nood aan renovatie van het dak, de ramen, elektriciteit en degelijke isolatie in functie van een hedendaags en energiezuinig gebouw. Het plafond, de vloer en de elektriciteit worden vernieuwd. Het plat dak onder de schutterstoren en de dichting onderaan worden eveneens vernieuwd. Er komt een droge oversteek van aan de sportzaal tot in de cafetaria via een nieuw afdak.

De cafetaria en inkomzone zijn sterk verouderd. Daarom wordt de gang opengebroken om een grotere en aantrekkelijke cafetaria te voorzien, met meer en betere inkijk in de sportzaal. Wie de schutters aan het werk wil zien, zal dat nog steeds kunnen. Wie na het sporten liever van zijn drankje geniet in alle rust, zal dat door de grotere oppervlakte na de renovatie ook kunnen.

De bar wordt verplaatst. Er komt een keuken, bergruimte en koelcel. Voor de schuttersvereniging komt er een kleine opslagplaats. In de inkom van de sporthal wordt een personeelslokaal en een geïntegreerde EHBO-ruimte geïnstalleerd. Het sanitair blijft grotendeels behouden.

“We maken de cafetaria binnen de vernieuwingen heel wat aantrekkelijker en publieksvriendelijker. Het grote potentieel van het horeca-gedeelte zal binnen de vernieuwingen optimaal worden benut. Sporters en supporters zullen voortaan ook mee kunnen genieten van wat in de zaal gebeurt. De sportzalen zelf behoren niet tot de renovatie, maar er worden wel extra ramen voorzien om de groene omgeving binnen te trekken. Er wordt een aantrekkelijke verbinding gemaakt met het bos en met de vele outdoor sport- en speelfaciliteiten. Buiten komt bovendien een ruim, gezellig terras, bereikbaar via een groot schuifraam, met zicht op het voetbalveld, de groene omgeving en de speelelementen. De nieuwe cafetaria kan zo uitgroeien tot een gloednieuwe, aangename ontmoetingsplek in onze stad”, zegt schepen Franky Demon.

Aanpak omgeving

Ook de omgeving van de sporthal wordt aangepakt. De parking wordt verlegd zodat de zone rond het gebouw verkeersvrij wordt. Hier worden nieuwe sportfaciliteiten geïntegreerd in een groene spelomgeving. Zo komt hier wellicht de eerste pumptrack van Brugge voor fietsers en steppers. De petanqueterreinen en het omnisportveldje blijven behouden. Het bos wordt uitgebreid richting inkomzone, aangevuld met avontuurlijke speelelementen.

De parking zelf wordt verlegd naar de Zandstraat waar nu het trapveldje en beachvolleybalterrein liggen. Enkel leveranciers en dienstwagens zullen nog bij de sporthal kunnen parkeren. Wie dus voortaan aankomt, zal altijd kunnen zien of er plaats is op de parking. Dat is nu niet het geval en zorgt vaak voor onnodig draaien en keren op de huidige parking. Bijkomend voordeel is dat het terras ook niet uitkijkt op wagens.

Schepen Franky Demon: “Dankzij de vernieuwing van de cafetaria en de aanpak van de omgeving, met toevoeging van een hedendaagse pumptrack, kan hier een nieuwe sportieve en sociale dynamiek ontstaan. De omgeving wordt een pak veiliger, maar ook aantrekkelijker. De Koude Keuken is een centrum voor sport en beweging, maar ze heeft ook een belangrijke sociale functie voor de buurt en Bruggelingen. We volgen daarom het concept van sport- en buurtcentra als Daverlo en Xaverianen waar de cafetaria een gezellig afspraakpunt vormt voor sportievelingen, maar ook voor wie met familie of vrienden langskomt. Deze investering komt dus ook ons Brugse sociale leven ten goede.’

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media