Thema is
Wonen voor senioren
Publicatiedatum is

06 DECEMBER 2023

Scan bevordert levensbestendig wonen in eigen huis

Steeds meer ouderen geven de voorkeur aan thuisblijven boven verhuizen naar een woonzorgcentrum. Daarom heeft de Stad een unieke tool ontwikkeld die iedereen in staat stelt om hun eigen woonsituatie te evalueren: de woonscan.

Levensbestendig wonen

Steeds meer ouderen geven de voorkeur aan thuisblijven boven verhuizen naar een woonzorgcentrum. Daarom heeft de Stad een unieke tool ontwikkeld waarmee iedereen de eigen woonsituatie kan evalueren: de woonscan.
Deze woonscan kadert binnen het project Lang Zal U wonen.

De woonscan is een stap in de richting van een toekomst waarin levensloopbestendig wonen de norm is. Deze scan neemt je woning en buurt onder de loep en focust hierbij op toegankelijkheid en bereikbaarheid. Het is als een gezondheidscheck voor je huis.

Vul de woonscan in.

De woonscan bestaat uit een online vragenlijst. Na het uitvoeren van de woonscan ontvang je een gedetailleerd rapport met een score voor je eigen woning en met aanbevelingen om eventuele obstakels aan te pakken. Zo kan de woonscan bijvoorbeeld aanbevelen om een hellingbaan te installeren, zodat de woning ook toegankelijk is met een rolstoel.

Op basis hiervan kunnen bewoners beslissen om hun woning aan te passen aan hun toekomstige noden als bejaarde
Uit het deze zomer gevoerde Ouderen Behoeften Onderzoek bleek dat 38,3 procent van de Brugse senioren bereid is aanpassen te doen aan de woning om zo (langer) te kunnen blijven thuis wonen.

Opknappremie

Voldoe je aan de voorwaarden, dan ondersteunt de Stad je financieel via de Opknappremie om de nodige aanpassingen te doen. Deze premie is afhankelijk van je inkomen en bedraagt maximaal 3.000 euro.

Het project liep eerder al in Sint-Niklaas. De verwachting is dat er in Brugge zo’n 2.000 mensen de woonscan zullen invullen over een periode van één jaar.

Meer info vind je op Lang zal u wonen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media