Stad Brugge pakt uit met open dashboard voor passantentellingen

8
feb
2024

Voortaan kun je via de website van Stad Brugge in real time checken hoeveel volk er in en rond bepaalde winkelstraten aanwezig is.

Met het subsidiedossier VLOED gingen Brugge en Gent samen aan de slag rond druktemetingen en passantentellingen. Via EFRO, VLAIO en Hermes kreeg Brugge hiervoor een subsidie van 213.000 euro. Het doel van dit project is beschikken over bruikbare drukte voorspellingen, zowel voor intern als extern gebruik. De diensten ICT en Centrummanagement van Stad Brugge sloegen voor dit project de handen in elkaar.

Door de permanente metingen beschikt Brugge nu zelf over de data over drukte specifieke locaties in de stad. Concreet gaat het om tellingen die worden uitgevoerd in/op:

  • Steenstraat
  • Zuidzandstraat
  • Noordzandstraat
  • Geldmuntstraat
  • Markt
  • station

Ook de burger kan via het druktedashboard op de website in real-time bekijken hoe druk of hoe rustig het op een bepaald moment is in de stad.

Respect voor privacy

Het project heeft als doel om aan economische actoren binnen de stad (handelaars, horeca-uitbaters, ondernemers, investeerders,…) een platform te bieden dat hen bruikbare informatie verschaft over het druktebeeld op specifieke locaties in de stad. Dat gebeurt met behulp van artificiële intelligentie (data en algoritmes) maar ook met respect voor ieders privacy.

Dit project is complementair aan de bezoekerstellingen die Visit Bruges sinds 2016 via mobiele data laat uitvoeren waardoor we een goed zicht hebben op het algemene druktebeeld in de stad voor verschillende bezoekerstypes en hun herkomst en ook bezoekerspatronen op maand, dag- en uur-basis kunnen voorspellen.
VLOED voegt daar nu een extra verdiepende laag aan toe die toelaat om ook de looplijnen van deze bezoekers in beeld te krijgen. Door deze micro-tellingen kunnen Stad en Politie nog korter op de bal spelen als een bepaald drukteniveau in extra maatregelen op het vlak van mobiliteit of veiligheid in de winkelstraten of aan het station vereisen.


Hier meer details over VLOED: drukte meten in een Living Lab