Ook in 2024 heel wat extra publieke laadpunten in Brugge

14
feb
2024

Het aantal laadpunten voor elektrische voertuigen stijgt razendsnel in Brugge. In januari 2023 plaatste de Stad nog de allereerste laadpaal van de nieuwe Vlaamse concessie. Uiteindelijk werden in 2023 maar liefst 236 publieke laadpunten goedgekeurd door het college. 142 van die laadpunten zijn ondertussen operationeel, voor de overige dossiers zijn laadpaalexploitant TotalEnergies of Fluvius aan zet. Binnen de Vlaamse concessie is Brugge zo de koploper op het vlak van aantal lopende plaatsingsdossiers.

De Stad wil in 2024 op dit elan verder gaan. Op het college van maandag 5 februari werden alvast nog eens 34 laadpunten goedgekeurd. Wanneer alle laadpunten geplaatst zijn, kunnen EV-rijders gebruikmaken van een netwerk van bijna 1.000 publieke of semipublieke laadpunten in Brugge. Zo geeft Brugge de elektrificatie van het wagenpark een boost.

Heel wat van de laadpalen worden geplaatst op nieuwe locaties, meestal op vraag van Bruggelingen met een elektrisch voertuig. Maar ook aan zowat ieder bestaand Allego laadstation laat Brugge de nieuwe laadpaalexploitant (TotalEnergies) een extra laadpaal plaatsen. 

Paal-volgt-paal uitbreidingen

Voor de gebruiker is dit interessanter. Zo moet de bestuurder niet van laadpaal naar laadpaal rijden op zoek naar een beschikbaar laadpunt. Dankzij de paal-volgt-paal uitbreidingen is de bezettingsgraad aan de Brugse laadpunten vandaag nergens problematisch. Dit ondanks de spectaculaire groei van het aantal elektrische voertuigen in Vlaanderen en Brugge.

Brugse EV-rijders zonder eigen laadmogelijkheid kunnen nog steeds een laadpunt aanvragen.

Hier meer info over laadpunten in Brugge.