Stad Brugge scoort met Europees project rond vergroening en ontharding

4
dec
2023

Brugge zet in op ontharden en vergroenen en dit loont. Begin deze maand werd Brugge Vlaams kampioen Tegelwippen, met in totaal 34.000 m² aan uitgebroken verharding. Deze week heeft Europa het Europees project GreenDense goedgekeurd.
D
it project maakt het mogelijk om meer groene infrastructuur in dichtbevolkte stedelijke gebieden in te planten.

Meer groen in de stad

De gevolgen van hittestress, luchtvervuiling, verlies aan biodiversiteit en overstromingen nemen overal toe. De effecten hiervan zijn sterker voelbaar in dichtbevolkte stedelijke gebieden, waar groene infrastructuur vaker ontbreekt. Het Europese GreenDense project wil meer groen brengen waar dit het meest nodig is, met als bijkomende voordelen: minder hitte, minder stress voor de inwoners en een betere luchtkwaliteit.

GreenDense Project

Het GreenDense maakt het mogelijk om meer groene infrastructuur in dichtbevolkte stedelijke gebieden in te planten door de ontwikkeling van de nieuwe mozaïekbenadering. Alle partners zullen testen met gezamenlijk ontworpen lokale pilots als mogelijke oplossingen. Binnen deze transnationale samenwerking wordt ook ingezet op opleidingsprogramma’s, actieplannen en strategieën. 

Stad Brugge geselecteerd

Stad Brugge werd geselecteerd omwille van z’n expertise en het onthardingsplan openbaar domein (pleintjesplan) in een historische erfgoed setting. De Brugse initiatieven zullen dienen als hefboom voor het testen en repliceren van projectoplossingen in andere Europese steden.

De cluster Openbaar Domein zal 3,5 jaar kunnen samenwerken met en leren van lokale besturen en kennispartners uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en België. Het project start in 2024 en loopt tot begin 2027. Het Brugse projectbudget is 427.000 euro waarvan 60 procent (256.000 euro) Europese subsidie.


Foto: het in 2021 met veel groen heraangelegde Kraanplein, in het kader van het 'pleintjesplan'.