Stad Brugge stapt af van doven straatverlichting deelgemeenten

23
aug
2023

Sinds de energiecrisis nam Stad Brugge maatregelen om te besparen op de kostprijs van de (straat)verlichting. Zo dooft de Stad sinds een klein jaar de straatverlichting in de deelgemeenten van zondag tot en met donderdag van 23.00 tot 5.00 uur. Vanaf oktober zal de straatverlichting er terug branden in deze periodes.

Het doven van de verlichting bespaarde de stadskas 300.000 euro in 2022. De energieprijzen waren toen heel hoog. Vandaag is de prijs gedaald en is ook al 38 procent van de lichten verled. Het is de bedoeling om vanaf oktober de lichten die niet verled zijn opnieuw te laten branden en de verledde lichten te dimmen naar 30 of 50 procent.

Ook sinds de energiecrisis dimt de Stad de ledverlichting in de binnenstad op 50 procent, met uitzondering van de uitgaanszones. Dit regime zal wel aangehouden worden omdat het nauwelijks merkbaar is.

Volledige verledding binnenstad

Drie jaar geleden begon het ambiteuze project voor het verledden van de binnenstad. Er werd toen beslist om alle 2.700 lantaarns in de binnenstad door ledverlichting te vervangen. Sinds 26 juni 2023 is de volledige binnenstad verled. Het verledden van de lantaarns zorgt voor een besparing van 60 procent aan energie, meer flexibiliteit, maar met dezelfde authentieke Brugse sfeer. 

In de deelgemeenten zijn intussen al 5.000 toestellen verled. Stad Brugge en Fluvius engageren zich om tegen 2028 alle openbare verlichting in de stad om te schakelen naar ledverlichting.