Thema is
Overlijden
Publicatiedatum is

19 FEBRUARI 2024

Start inrichtingswerken natuurbegraafplaats Blauwe Toren

Wie zich laat begraven op een natuurbegraafplaats geeft uitdrukking aan een verbondenheid met de natuur en wil bijdragen aan het natuurlijke kringloopproces. Je kunt er kiezen tussen een biologisch afbreekbare urn, een lijkwade of asverstrooiing.

Natuurbegraafplaats Blauwe Toren

Stad Brugge wil een antwoord bieden op de stijgende vraag naar natuur als laatste rustplek. Maandag 19 februari start de firma Steenhaut bvba met de inrichtingswerken van een natuurbegraafplaats aan de Blauwe Toren.

De eerste Brugse natuurbegraafplaats moet tegen het bouwverlof in juli klaar zijn. Het weer en technische problemen kunnen de planning wijzigen. De aannemer werkt uitsluitend op het domein Blauwe Toren. De hinder voor de omwonenden en het verkeer is dus zeer beperkt. De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 519.675,19 euro

Inhoud werkzaamheden

  • Grondwerken om inkom in betonconstructie te bouwen
  • Rooien van beplanting om ingang te realiseren
  • Aanleg houten vlonderpaden
  • Leveren en plaatsen van parkmeubilair en infoborden

Respect voor de kwetsbare omgeving

De geplande werken situeren zich op een mooi stukje duinengrasland in de Blauwe Toren. Het ontwerp van de natuurbegraafplaats heeft daarom een minimale impact op zijn omgeving.

  • Maximaal behoud van de bestaande bomen op de berm voor de bouw van een inkom.
  • Een specifiek beheer voor het duinengrasland.
  • Een verhoogd vlonderpad van 20 centimeter beschermt de kwetsbare vegetatie op de bodem.
  • Hier en daar verbreedt het pad van 1.8 meter naar een breder plateau om rustplekken te voorzien voor grotere groepen.

Laatste rustplaats in de natuur

Wie zich laat begraven op een natuurbegraafplaats geeft uitdrukking aan een verbondenheid met de natuur en wil bijdragen aan het natuurlijke kringloopproces. Voor de nabestaanden biedt een natuurbegraafplaats de mogelijkheid om de overledene te gedenken op een plaats die uitnodigt tot rust en herinnering.

Op de natuurbegraafplaats in de Blauwe Toren kan je kiezen tussen een biologisch afbreekbare urn, een lijkwade of asverstrooiing. Een klassieke doodskist is niet mogelijk. Op de natuurbegraafplaats is er ook geen plek voor gedenkstenen of grafmonumenten.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media