Thema is
Bouwvoorschriften
Publicatiedatum is

20 DECEMBER 2023

Toekomstplan voor de ruimte in onze stad is een feit

Op 18 december 2023 stelde de Gemeenteraad het Beleidsplan Ruimte Brugge definitief vast. Het is het toekomstplan voor de ruimte in onze stad.

Beleidsplan Ruimte Brugge skyline stad

Denk je er wel eens over hoe Brugge er in 2050 zal uitzien?
Het stadsbestuur maakt er werk van in het Beleidsplan Ruimte Brugge of BRB. Dit wordt het toekomstplan voor de ruimte in onze stad.
Het wordt de leidraad voor keuzes in de manier waarop we de ruimte in Brugge verder gaan ordenen, inrichten en gebruiken. 
Op 18 december 2023 stelde de Gemeenteraad het BRB definitief vast.

De Stad staat hiermee aan het eind van een intensief traject, waarin tal van mensen zijn betrokken en geraadpleegd.

Met het Beleidsplan Ruimte Brugge wordt het Vlaams beleid - dat iedereen kent als ‘de bouwshift’ of voorheen ‘de betonstop’ – vertaald naar de Brugse realiteit. Die betonstop betekent niet dat we niet meer gaan bouwen. We gaan wel zuinig, efficiënt en slim en doordacht te werk moeten bouwen om ook nog voldoende ruimte open te houden voor landbouw, voor natuur, voor bossen, voor parken, voor water, …

Ambities voor 2050

Het verhaal voor Brugge 2050 gaat over een leefbare en beleefbare stad, aantrekkelijk om er te wonen, te werken, te ondernemen en om er te investeren. 
De Stad stelt open ruimte centraal in haar ruimtelijk beleid: een groen blauw open ruimte raamwerk bepaalt de maat voor een kwaliteitsvolle stadsontwikkeling. Er wordt plaats gemaakt om te wonen, te werken, te ondernemen zonder daarvoor alsmaar verder open ruimte in te nemen. Zo groeit de stad in kwaliteit.

Daarbij waardeert de Stad (nog steeds) wat ze overerfde uit het verleden. Ze houdt erfgoed in al zijn diversiteit (bouwkundig én landschappelijk) levendig door het te ‘ontwikkelen’ ten dienste van de stad en haar inwoners in de eerste plaats.

Bruggelingen 'thuis' in hun stad

In 2050 zijn Bruggelingen ‘thuis’ in hun stad. Ze wonen in aangename woonbuurten waar voorzieningen nabij zijn en kwaliteitsvolle publieke ruimte uitnodigt tot wandelen en fietsen en spontaan ontmoeten
Ook multifunctionele centrale plaatsen waar ruimte gedeeld wordt zijn plekken voor ontmoeting. Buurten en wijken werken samen in een netwerk waarbinnen ook meer gespecialiseerde voorzieningen, die niet in elke buurt te vinden zijn, vlot bereikbaar zijn. Zo ook voor de regio.

Magneet voor de regio

Want de stad is ook in 2050 (nog steeds) magneet voor de regio. Hoog dynamische activiteiten (grote ruimtevragers, publiekstrekkers, …) liggen gebundeld en geclusterd, waar de stad goed regionaal, nationaal tot internationaal ontsloten is. Dit in goed nabuurschap en versterkende relaties aangaand met de stad of met de open ruimte …

100-tal acties

Nu het BRB werd goedgekeurd door de Gemeenteraad, zal het in januari bezorgd worden aan de Vlaamse Regering en de Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen die 45 dagen na ontvangst de tijd hebben om voorbehoud te maken bij de beleidsopties die strijdig zijn met een (ontwerp) Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en een (ontwerp) Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen.

Het BRB zal in het voorjaar 2024 in werking treden nadat het in het Belgisch Staatsblad is verschenen. Vanaf dan kunnen we starten met uitvoering. 
Het BRB bevat een 100-tal acties om tegen 2035 werk te maken van de stad die we in 2050 willen zijn. Deze acties zullen geprioriteerd worden en vertaald worden naar het Meerjarenplan voor de volgende legislatuur.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media