Winnaars eerste editie Brugge Awards bekend

9
jun
2023

In het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum  werden maandagavond 5 juni , onder grote publieke belangstelling, de winnaars van de allereerste editie van de Brugge Awards bekend gemaakt. Negen Brugse ondernemingen mochten een award mee naar huis nemen.

Het event, een initiatief van Stad Brugge ism Brugge.inc., heeft als doel de Brugse ondernemers op een positieve manier in de kijker zetten. 

Er kwamen meer dan vijfhonderd nominaties binnen. Uit al deze nominaties selecteerde de professionele jury in elke categorie vijf laureaten en uiteindelijk ook een winnaar. Enkel voor de award ‘Onderneming van het jaar’ konden de aanwezigen van de Brugge Awards maandagavond zelf nog stemmen.
De award, die de winnaars kregen, is van de hand van Brugs letterbeeldhouwster Maud Bekaert. 

Onderneming van het Jaar: Brouwerij De Halve Maan

De aanwezigen van de avond kozen de winnaar uit vijf laureaten. De laureaten waren: Brouwerij De Halve Maan, Dewaele, Die Keure, DM&S en Ingenium.

Xavier Vanneste van Brouwerij De Halve Maan kreeg de allereerste Brugge Award voor Onderneming van het Jaar.

Brugs Ambassadeur: De Republiek

Omwille van de laagdrempelige manier waarmee ze Bruggelingen verbinden. De Republiek bereikt jong en oud. Het is een meetingpoint. Ze verenigen zowel ondernemerschap als vrije tijd, food, makers en cultuur. Ze combineren ook sociaal ondernemerschap met aandacht voor klimaat en korte keten. Alles om de menselijke geest te versterken zit er onder één dak.

Shoppingbeleving Award: Frederiek Van Pamel

Bloemenkunstenaar en lifestyle goeroe Frederiek Van Pamel is al jaren een gevestigde waarde. Hij geeft de stad extra uitstraling in binnen- en buitenland. Met zijn unieke groene oase in de binnenstad tilt hij het begrip ‘shoppingbeleving’ naar een hoger niveau. De zaak is een heus uithangbord. Bovendien zorgen de evenementen en sterke inzet op social media ervoor dat experience shopping hier geen ijdel begrip is.

Start-up Award: Glasramen Birgit Verplancke

Glaskunstenares Birgit Verplancke slaagt er op onnavolgbare wijze in om ambacht in een hedendaags jasje te steken. Ze is houder van het Handmade In Brugge-label. Met haar vakmanschap en oog voor detail draagt ze bij tot de identiteit van Brugge

Tech Scale-up Award: Secure Code Warrior

Voor velen onbekend maar intussen onmisbaar. Deze softwareontwikkelaar is gespecialiseerd in secure coding, de spelling checker voor de programmeurs zeg maar. Hun missie is niet min: de verbeten en niets ontziende strijd aangaan met hackers die de bedrijfswereld bedreigen. Ze leiden intussen programmeurs van Google en Microsoft op en zijn actief tot in Australië. Sinds de oprichting in 2015 heeft Secure Code Warrior al vele duizenden programmeurs geholpen om cyberaanvallers buiten te houden.

Flavourite Bruges Awards: The Chocolate Line

Veel durf, rock & roll, vernieuwend binnen een vrij traditionele sector: The Chocolate Line heeft het allemaal. Dominique Persoone en zoon Julius blijven verrassen. Ze zetten met verve het imago en de rol van Brugge als kweekvijver van de gastronomie extra in de verf. Niet enkel door hun marketing en communicatie maar ook door hun persoonlijke stijl. Het zijn ambassadeurs van de goeie smaak!

Verrassende Horeca Award: Atelier Flori

Atelier Flori is gestart in de Korte Vulderstraat en verhuisde recent naar een nieuwe locatie in de Jozef Suvéestraat. Het concept blijft even uniek: etagères met warme of koude hapjes afgekruid met live muziek of een expo. Ze combineren wijn en food met kunst, alles is bovendien vegan. Atelier Flori won eerder ook al de prijs voor meest opvallende nieuwkomer op de Belgian Vegan Awards

Green Award: Verimpex

Meesterschap in matten, dat is waar Verimpex voor staat. Ze produceren al ruim 30 jaar vloermatten op maat. Milieuvriendelijkheid staat hierbij voorop. Ze draaien zo goed als volledig op hernieuwbare energie en maken hun product uit gerecycleerde vliegtuigbanden. De refurbishing gebeurt via Footstep, sociale economie. Ze kiezen op alle vlakken voor kwaliteit en garanderen zo een lange levensduur. ‘Een schone wereld’, dat is het credo van Verimpex!

Nieuwbouw – renovatie Award: Weylerkazerne

Het project Weylerkazerne werd gerealiseerd door architectenbureau Salens en bouwheer VDD Project Development. Het voormalige 17de eeuwse klooster in hartje Brugge kreeg een nieuwe bestemming, na jaren van leegstand. Het resultaat is een hoogstaande combinatie van subtiel omgaan met erfgoed en toevoegen van hedendaagse architectuur, door het tot een goed einde brengen van een complex erfgoed traject.  Mét ruimte voor handelszaken.

Volgend jaar nieuwe editie

Normaal komt er volgende jaar een nieuwe editie van de Brugge Awards. 

Met deze winnaars uit heel uiteenlopende sectoren is bewezen dat onze stad op alle vlakken en in elke economische sector topkwaliteit te bieden heeft.


Op de foto van links naar rechts: Rani De Coninck (presentatrice), Sabine Van Lommen (Secure Code Warrior), Xavier Vanneste (bouwerij De Halve Maan).