De Marollen

Het hart van de Marollen ligt ten zuiden van het Justitiepaleis rond de Voorzorgsstraat, de Priestersstraat en den Montserratstraat (de vroegere Marollenstraat). De naam "marol" verwijst naar de zusters Maricollen of apostolinnen, een religieuze orde die van 1660 tgot 1715 in de wijk aanwezig was.

De Marollen (in het Frans les Marolles) is de oudste volksbuurt van Brussel, gelegen tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation. In het hart van de Marollen bevinden zich de Miniemenkerk, de Kapellekerk en het Vossenplein, bekend van de rommel- en brocantemarkt, die er dagelijks plaatsvindt. De grote verkeersaders door de Marollen zijn de Hoogstraat, de Blaasstraat en de Huidevetterstraat. Inwoners van de Marollen, op zijn Frans, les Marolliens genoemd.
Het gebied waar nu de Marollen liggen, lag in de Middeleeuwen buiten de eerste omwalling van de stad Brussel. Melaatsen werden toen uit de stad gebannen; in de omgeving waar nu de Hallepoort (tweede omwalling) staat, was een leprozenkolonie. De Zusters van het "Mariam Colentes"-klooster verzorgden deze en andere zieken. Via "Maricollen" naar "Marollen" gaven ze hun naam aan deze volkswijk. De Vlaamse televisiezender één wijdde in het voorjaar van 2006 een aflevering van de documentaire serie "Het leven zoals het is" aan de Marollen en zijn inwoners. Tegenwoordig is de Marollen aan een opmars begonnen en klimt het uit een dal. Vroeger was het straatbeeld vol met zwervers en drugsdealers, maar tegenwoordig vestigen zich er steeds meer hippe en dure bedrijven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar?

Liberale Mutualiteit Brugge

Revillpark 1 ,8000 Brugge

Prijs?

€7

Leden van LVSW Brugge betalen 5 €. Koffie en 3 heerlijke boterkoeken zijn inbegrepen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Organisatie?

LVSW Brugge
  • Afdrukken
  • Doorsturen