Oefenkansen Nederlands

Het was een moeilijk afwegen maar er werd beslist om vanaf 20 oktober 2020 de verschillende initiatieven (zowel de Praattafels, theatergroep Mozaïek en wereldkoor Amuzi) terug stop te zetten. Met spijt in het hart maar de gezondheid primeert. 
Zodra de verschillende Oefenkansen Nederlands terug van start gaan, worden de nieuwe data op deze pagina bekendgemaakt.


 

Wat zijn de Oefenkansen Nederlands?

Stad Brugge voert een taalbeleid dat gericht is op een verhoging van de gelijke kansen voor iedere burger. Naast het inburgeringstraject, waar Nederlands leren één van de belangrijke pijlers is, neemt Stad Brugge de regie in handen op vlak van het Nederlands oefenen.

Met een aanbod van laagdrempelige oefenkansen Nederlands krijgen nieuwkomers de kans om hun Nederlands verder te oefenen. Daarnaast wordt de verbinding gemaakt tussen anderstalige nieuwkomers en Nederlandstalige vrijwilligers. Dit stimuleert ontmoeting en draagt bij tot het opbouwen van een sociaal netwerk in de stad. Het oefenaanbod brengt mensen dichter tot elkaar en is een prima format om anderstaligen te bereiken.

In januari 2016 werd de eerste Brugse Praattafel opgestart. Naast het formele NT2-aanbod worden sindsdien op een laagdrempelige, informele wijze oefenkansen geboden aan nieuwkomers die het Nederlands willen leren spreken. Sindsdien groeide het aanbod aan tot 5 Praattafels. Er worden Praattafels georganiseerd op maandag- en donderdagavond, op dinsdagmorgen en woensdagmiddag. Ook in Zeebrugge wordt er maandelijks een Praattafel georganiseerd.

Naast de Praattafels werd in 2018 een meertalig koor Amuzi en een meertalig theaterproject Mozaïek georganiseerd. Beide projecten vloeiden voort uit de interesses van Praattafeldeelnemers die, na een Praattafeltraject, nood hadden aan nieuwe uitdagingen. Zowel het koor als het theaterproject wil mensen verbinden en een tussenstap betekenen tot het reguliere vrijetijdsaanbod.  


Praattafel

oefenkansen NederlandsKen je iemand die graag zijn/haar Nederlands wil oefenen? Of wil je zelf mensen helpen om hun Nederlands te verbeteren? Dat kan op de praattafels! Samen spreken we over wat ons bezig houdt. Het is geen les, we oefenen door met elkaar te praten.

 

Enkele deelnemers vertellen waarom zij het belangrijk vinden om Nederlands te oefenen:

  


 

Wereldkoor Amuzi en Theatergroep Mozaïek 

De repetities van het koor Amuzi en theatergroep Mozaïek blijven omwille van het coronavirus geannuleerd.

wereldkoor_amuzi

  • Wereldkoor Amuzi
    Zing je graag? Dan doen we dit samen.

 

 

  • Theatergroep Mozaïektheatergroep mozaïek
    Speel je graag toneel? Probeer een nieuwe uitdaging.

 

 

Deelname aan de Praattafel, de theatergroep en het koor is gratis.


Online Praattafel

Heb je interesse om telefonisch of via videochat te praten met een anderstalige? Neem contact op met de Praattafels Brugge.

Huis van het Leren vzw ondersteunt vrijwilligers om de omschakeling te maken naar de online praattafel.
Wil je als vrijwilliger Nederlands (blijven) oefenen met anderstaligen, maar weet je niet hoe je dit (technisch) moet aanpakken?
Neem contact op met het Huis van het Leren:


 

Vrijwilligers gezocht voor de Praattafel

Praat je graag maar kan je ook goed luisteren? En wil je anderstalige nieuwkomers graag op weg helpen om het Nederlands verder onder de knie te krijgen? Dan ben jij misschien de vrijwilliger die we zoeken!

Neem contact op via praattafelbrugge@gmail.com
Of registreer je als geïnteresseerde via de website van Giva A Day.

Contactinformatie