Oefenkansen Nederlands


UPDATE 1/12/2021: De coronacijfers stijgen terug. Omwille van de veiligheid en de praktische organisatie werd beslist om de Praattafels op maandag- en donderdagavond terug tijdelijk te sluiten. 
Zodra de Praattafels terug van start gaan, verneem je hier de data.

 

Wat zijn de Oefenkansen Nederlands?

Stad Brugge voert een taalbeleid dat gericht is op een verhoging van de gelijke kansen voor iedere burger. Naast het inburgeringstraject, waar Nederlands leren één van de belangrijke pijlers is, neemt Stad Brugge de regie in handen op vlak van het Nederlands oefenen.

Met een aanbod van laagdrempelige oefenkansen Nederlands krijgen nieuwkomers de kans om hun Nederlands verder te oefenen. Daarnaast wordt de verbinding gemaakt tussen anderstalige nieuwkomers en Nederlandstalige vrijwilligers. Dit stimuleert ontmoeting en draagt bij tot het opbouwen van een sociaal netwerk in de stad. Het oefenaanbod brengt mensen dichter tot elkaar en is een prima format om anderstaligen te bereiken.

In januari 2016 werd de eerste Brugse Praattafel opgestart. Naast het formele NT2-aanbod worden sindsdien op een laagdrempelige, informele wijze oefenkansen geboden aan nieuwkomers die het Nederlands willen leren spreken. Sindsdien groeide het aanbod aan tot 5 Praattafels. Er worden Praattafels georganiseerd op maandag- en donderdagavond, op dinsdagmorgen en woensdagmiddag. Ook in Zeebrugge wordt er maandelijks een Praattafel georganiseerd.

Naast de Praattafels werd in 2018 een meertalig koor Amuzi en een meertalig theaterproject Mozaïek georganiseerd. Beide projecten vloeiden voort uit de interesses van Praattafeldeelnemers die, na een Praattafeltraject, nood hadden aan nieuwe uitdagingen. Zowel het koor als het theaterproject wil mensen verbinden en een tussenstap betekenen tot het reguliere vrijetijdsaanbod.  


Praattafel

oefenkansen NederlandsKen je iemand die graag zijn/haar Nederlands wil oefenen? Of wil je zelf mensen helpen om hun Nederlands te verbeteren? Dat kan op de praattafels! Samen spreken we over wat ons bezig houdt. Het is geen les, we oefenen door met elkaar te praten.

 

De fysieke Praattafels starten vanaf 4 oktober 2021 terug op. 
Voorlopig gaan 2 Praattafels terug van start:

 • maandagavond - 19 tot 20.30 uur
  locatie: Dienstencentrum De Balsemboom, Ganzenstraat 33, 8000 Brugge
  • GEANNULLEERD: 6, 13 en 20 december
 • donderdagavond - 19 tot 20.30 uur
  locatie: VIVES, Xaverianenstraat 8, 8200 Brugge
  • GEANNULEERD: 2, 9, 16 en 23 december

Naast deze fysieke groepstafels wordt er ook ingezet op het één-op-één verhaal. Dit kan zowel online als via een wandeling in Brugge.
Interesse? Stuur een mail naar praattafelbrugge@gmail.com, en je wordt gematcht met een Nederlandstalige vrijwilliger of anderstalige.

Wil je graag praten met een Nederlandstalige vrijwilliger uit Zeebrugge? Bel dan naar het nummer 050 32 63 40 en spreek een moment af.

Enkele deelnemers vertellen waarom zij het belangrijk vinden om Nederlands te oefenen:

  


 

Theatergroep Mozaïek en Wereldkoor Amuzi

 • Theatergroep Mozaïektheatergroep mozaïek
  Speel je graag toneel? Probeer een nieuwe uitdaging.

  Zin om deel te nemen aan dit wervelende toneelproject?
  Sinds maandag 11 oktober 2021 ben je wekelijks om 18.30 uur opnieuw van harte welkom in de vernieuwde toneelzaal van de Balsemboom (Ganzenstraat 33, 8000 Brugge).

 • Wereldkoor Amuzi
  Zing je graag? Dan doen we dit samen.

  Het wereldkoor gaat voorlopig nog niet van start. Hou deze pagina in de gaten voor verdere updates.

 

Deelname aan de Praattafel, de theatergroep en het koor is gratis.


Online Praattafel

Huis van het Leren vzw ondersteunt vrijwilligers om de omschakeling te maken naar de online praattafel.
Wil je als vrijwilliger Nederlands (blijven) oefenen met anderstaligen, maar weet je niet hoe je dit (technisch) moet aanpakken?
Neem contact op met het Huis van het Leren:


 

Vrijwilligers gezocht voor de Praattafel

Praat je graag maar kan je ook goed luisteren? En wil je anderstalige nieuwkomers graag op weg helpen om het Nederlands verder onder de knie te krijgen? Dan ben jij misschien de vrijwilliger die we zoeken!

Neem contact op via praattafelbrugge@gmail.com
Of registreer je als geïnteresseerde via de website van Giva A Day.

Contactinformatie