Officiële overhandiging van eerste Doe Goed Pas

5
Mar
2019

In 2016 werd, naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de Brugse Vrijwilligerscentrale, de allereerste Doe Goed Pas geïntroduceerd. Deze kortingskaart voor Brugse vrijwilligers en mantelzorgers was de allereerste in België.

Burgemeester Dirk De fauw: “Vrijwilligers vormen het bindweefsel van onze samenleving. Hun onbaatzuchtige inzet zorgt voor een onmisbare warmte en verbondenheid in de Brugse buurten. Hun engagement is een deugddoend medicijn tegen eenzaamheid, verzuring en eigengereidheid. Met deze kaart willen we op een bescheiden manier onze grote dankbaarheid uitdrukken voor hun enthousiaste medewerking. Goed doen, doet goed!”

Schepen van preventie Mathijs Goderis: “Wij zijn zeer blij dat we deze kortingskaart dit jaar opnieuw kunnen aanbieden. Stad Brugge wil hiermee alle vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun engagement als vrijwilliger of mantelzorger. Vrijwilligers zijn niet weg te denken in onze samenleving: het zijn de helden van alledag.”

8.400 vrijwilligers

Maar liefst 164 verschillende Brugse vrijwilligersorganisaties vroegen dit jaar al Doe Goed Passen aan, goed voor een totaal van 8.400 vrijwilligers. Deze organisaties komen uit zeer verschillende sectoren. Denk maar aan festivals, jeugdbewegingen, sportclubs, oudercomités, natuurverenigingen, toneelkringen, rusthuizen, hondenscholen…

“In Brugge doet 18 procent van de Bruggelingen iets van vrijwilligerswerk in 2018, een stijging van ruim 4 procent in vergelijking met de 14 procent in 2014. Het gaat dus in stijgende lijn. Als je zelf graag vrijwilliger wil worden, kan je je op elk moment aanmelden op de website van de Vrijwilligerscentrale www.brugge.be/vrijwilligerswerk , hoe meer zielen hoe meer vreugd”, zegt schepen Mathijs Goderis.

Burgemeester Dirk De fauw: “Eén op vijf Vlaamse volwassenen verleent mantelzorg. Een derde van deze mantelzorgers combineert die zorg met betaald werk. Een combinatie die niet altijd gemakkelijk verloopt en om een goede afstemming vraagt. Ook in 2019 krijgen bijna 3.000 mantelzorgers de Doe Goed Pas toegestuurd. Deze pas kan hen een moment van ontspanning bezorgen.”

79 deelnemende handelaars

In 2018 ontvingen 11.229 mensen een Doe Goed Pas. Voor 2019 loopt dat al op tot 11.400 personen. De pas kan nog steeds aangevraagd worden, alle kortingen zijn immers nog geldig zijn tot eind 2019. Aanvragen kan via www.brugge.be/doegoedpasaanvragen2019 

“Als stadsbestuur willen we de 79 handelaars bedanken die een aanbod geven voor een éénmalige korting of een korting die het hele jaar geldig is”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Schepen Mathijs Goderis: “Deze handelaars zien in dat deze kaart voor Bruggelingen bestemd is. Net als zij houden ze van deze stad en zetten ze zich er dagelijks voor in. Daarom is de respons van de deelnemende handelaars ook elk jaar positief.”

Op www.brugge.be/doegoedpas of de facebookpagina www.facebook.com/doegoedpas vindt men alle deelnemende handelszaken.