Woningen en appartementen in Karmelietessenklooster

6
jul
2022

Het college van burgemeester en schepenen leverde een omgevingsvergunning af voor het verbouwen en renoveren van het Karmelietessenklooster in de Schuttersstraat tot ééngezinswoningen en appartementen.

Hiermee komt er een einde aan de religieuze bestemming die de site had. Het wordt een woonproject waarbij er ook ruimte is voor nieuwe architectuur. Het project omvat de volledige site van het voormalige klooster. Het is een mooi voorbeeld van herbestemming van kerkelijk erfgoed waarbij de geest van het klooster bewaard wordt in combinatie met hedendaags wonen. 
Het project draagt de naam Karmel en de  ontwikkelaar is Istoir uit Deinze.

In totaal komen er zes grondgebonden eengezinswoningen en dertien appartementen. Daarnaast wordt de kapel omgebouwd tot loft, en is er een multifunctionele ruimte aanwezig in het gebouw. De bestaande tuin blijft een tuin, onbebouwd en bruikbaar voor de bewoners van het project.

Zusters Theresianen

Het gaat hier om een niet-beschermd klooster dat wel opgenomen is in de Inventaris van bouwkundig erfgoed en zeker erfgoedwaarde heeft. Het complex dateert uit verschillende periodes. De site heeft al een religieuze bestemming sinds de eerste helft van de 16de eeuw. De kapel is neogotisch en dateert uit de 19e eeuw. Het klooster zelf werd sinds 1817 gebruikt door de zusters Theresianen die gevlucht waren uit het klooster dat omgevormd werd tot de Weylerkazerne (nu ook een woonproject).

Fietsenstallingen en tuinpaviljoen

Op de site komen fietsenstallingen voor de bewoners. Voor parkeren werd een overeenkomst afgesloten met Interparking.  Bewoners kunnen gebruikmaken van de nieuwe parking in de Hugo Losschaertstraat. Daardoor dient er geen bijkomende ingreep te gebeuren in de tuin van dit complex. 

Er worden beperkt nieuwe verhardingen aangelegd. Centraal ligt een pad in gebakken kleiklinkers richting een zitput en wadi (waterpartij). Rondom is er een slingerend pad in schelpengruis. Vanaf de zitput loopt er dwars een pad richting de nieuwe tuinpoort in de hoge muur aan de Hugo Losschaertstraat (voor onderhoud van de tuin), rechtdoor een pad naar het tuinpaviljoen en als laatste een pad naar een zithoekje met aftappunt voor regenwater. Het slingerend pad loopt meer tussen de bomen en het groen en maakt ook verbinding met de Mariagrot.

Duurzaamheid

Het project voorziet duurzame energie door gebruik te maken van geothermie. Hierdoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een systeem om de woningen in de winter te verwarmen en in de zomermaanden te voorzien van koeling.

Concreet voorziet het project Karmel zes woningen, tien appartementen en drie penthouses. De appartementen vormen een mix van éénslaapkamer- tot vierslaapkamerappartementen.

Timing

Projectontwikkelaar Istoir geeft aan dat de start van de werkzaamheden voorzien zijn voor het voorjaar van 2023. Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners er in het voorjaar van 2026 hun intrek.


Copyright foto: bildt.