Fietsexamens langs Brugse verkeerseducatieve routes (VERO’s)

Jaarlijks organiseert de Preventiedienst individuele fietsexamens.

Jaarlijks organiseert Preventie, met ondersteuning van de Lokale Politie en met de hulp van vele tientallen vrijwilligers en ouders, individuele fietsexamens voor bijna 1.200 laatstejaarsleerlingen uit zowel het gewoon als het buitengewoon basisonderwijs.

Brugse leerlijn fietsen in het verkeer

Deze fietsexamens zijn het eindpunt van een eigen 'Brugse leerlijn fietsen in het verkeer' die aansluit bij een bestaand aanbod leren fietsen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.  Daarin zijn onder meer de afname van het loopfietsbrevet in de kleuterschool en fietsbrevet brons en zilver tot het vierde leerjaar voorzien.

Brugge voorziet 'vijf ankerpunten' voor de derde graad van het basisonderwijs met bovenop nog een uitbreiding voor de leerlingen van het eerste middelbaar.

Ankerpunten vijfde leerjaar

In het vijfde leerjaar willen we vooral inzetten op voldoende theoretische kennis van de wegcode. Net zoals bij een rijexamen voor auto's moeten de leerlingen vooraf eerst een theoretische test rond kennis van de wegcode afleggen.

  • Ankerpunt 1: de Preventiedienst beloont alle scholen die deelnemen aan de Grote Verkeerstoets en stimuleert klassen om nog hoger te scoren dan het Vlaams gemiddelde met een label 'Brugse Verkeersklas'.  Drie van deze klassen komen in aanmerking voor een gratis klasuitstap.
  • Ankerpunt 2: uiteraard moet de fiets helemaal in orde zijn en daarvoor organiseren Preventiedienst en Lokale Politie jaarlijks voor de leerlingen van de hoogste jaren centrale preventieve fietscontroles op acht locaties.
  • Ankerpunt 3: voor alle Brugse vijfde klassen organiseren Preventiedienst en Transport en Logistiek Vlaanderen jaarlijks in het voorjaar centrale infosessies Dode Hoek met vrachtwagen op vier locaties.

Ankerpunten zesde leerjaar

Eens in het zesde leerjaar wordt gericht gewerkt naar het individuele fietsexamen langs één van de zeven permanent bewegwijzerde Brugse VERO's.

  • Ankerpunt 4: vooraf kunnen alle zesde leerjaren gratis VR-brillen met app VRkeer en fietsstuurtjes ontlenen waarmee ze virtueel leren fietsen doorheen diverse verkeerssituaties.  Brugge was hierin pionier voor diverse andere steden, deed als eerste stad al try-outs in 2021 rond het inzetten ervan in acht proefscholen én bezit ondertussen al 20 van deze VR-brillen om te ontlenen in koffers van vier stuks.  Meer info over dit Brugse aanbod zie je in volgend filmpje van Karrewiet. Alle Brugse basisscholen of klassen uit de eerste graad BUSO kunnen één of twee gratis koffers VRkeer ontlenen via deze link.
  • Ankerpunt 5: op het einde van de basisschool worden de leerlingen voorbereid op een individueel fietsexamen in het echte verkeer.  Daarvoor ontwikkelde Stad Brugge in de voorbije vier jaren een groot arsenaal aan hulpmiddelen voor zowel leerkrachten, leerlingen maar ook voor ouders.  Zo zijn er van iedere VERO onder meer een didactische brochure, klaspresentaties, filmpje en zelftest voor de leerlingen voorzien.

Tevens ontwikkelde de Preventiedienst, vanuit de actuele noden die zij opving uit de Brugse scholen, een ruim ondersteuningsnetwerk voor de scholen die hun leerlingen oefenkansen willen bieden om te leren fietsen in het echte verkeer.  Zo kunnen al heel wat klassen beroep doen op studenten HOWEST en een tiental vrijwilligers die voor deze taak door Preventiedienst Brugge opgeleid werden.

Uitbreiding ankerpunt eerste middelbaar

Nadat de leerlingen voldoende individueel kunnen fietsen in het verkeer, is het, zeker bij de start van het secundair onderwijs, aangeraden om hen ook te leren fietsen in kleine groepjes.  

  • Ankerpunt 6: Preventiedienst Brugge voorziet voor de secundaire scholen gratis online lesmateriaal en filmpjes. Leerkrachten die hun scholieren willen voorbereiden op de test FietSOmeter (fietsen in groepjes, info hierover even verderop) kunnen hiervoor een gratis opleiding volgen.  

Het Brugse individuele fietsexamen op het einde van de basisschool

Hoe verloopt zo'n fietsexamen in Brugge? Wat doen de vrijwilligers precies? Hoe ervaarden de leerlingen dit zelf?

Misschien heb jij na het zien van dit filmpje ook wel zin om onze grote ploeg enthousiaste vrijwilligers mee (gratis) te versterken.  Vanaf maart 2023 doen we opnieuw een oproep naar vrijwilligers die een of meerdere halve dagen langs een van deze VERO's als observator willen komen post vatten.  Interesse?  Inschrijven kan door vóór de paasvakantie (1 april) een mail te sturen naar mia.vanhuffel@brugge.be .

Brugs Fietsexamen 2024

In 2024 vinden alle fietsexames plaats tussen 24 april en 31 mei.
Hieronder een overzicht met alle data en locaties :

locatie VEROdatum 1datum 2datum 3datum 4
Assebroekwoensdag voormiddag 24 aprildonderdag voormiddag 25 aprildonderdag namiddag 25 aprilvrijdag voormiddag 26 april
Sint-Andriesdonderdag voormiddag 2 meidonderdag namiddag 2 meivrijdag voormiddag 3 mei-
Sint-Michielsdonderdag voormiddag 16 meidonderdag namiddag 16 mei--
Sint-Pietersvrijdag voormiddag 17 mei---
Sint-Kruiswoensdag voormiddag 22 meidonderdag voormiddag 23 meidonderdag namiddag 23 meivrijdag voormiddag 24 mei
Ezelpoortkwartierdonderdag voormiddag 30 mei---
Christus-Koningvrijdag voormiddag 31 mei   

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media