Onderwijsambassadeurs

     

Onderwijsambassadeurs is een project waarbij enthousiaste vrijwilligers met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen in hun eigen taal doorgeven aan anderstalige ouders. De onderwijsambassadeurs informeren en sensibiliseren of verwijzen gericht door naar bestaande organisaties in Brugge.

Enthousiaste meertalige vrijwilligers

Onderwijsambassadeurs zijn ouders die niet in Vlaanderen zijn opgegroeid, maar wel kinderen hebben die hier school lopen. Ze kennen de drempels die anderstalige ouders of nieuwkomers ervaren binnen het Vlaams onderwijssysteem. Ze zijn meertalig en volgden een opleiding bij FMDO over:

  • het schoolsysteem in Vlaanderen
  • school- en studiekeuze
  • school en kosten
  • meertaligheid
  • relevante organisaties

Ouders zonder grenzen

Het spel ‘Ouders zonder grenzen’ wordt gespeeld met een groep ouders en een onderwijsambassadeur in eenzelfde taal. De onderwijsambassadeur is de begeleider van het spel en stelt zich neutraal op. Het spel informeert ouders over het Vlaamse schoolsysteem, school- en studiekeuze, meertaligheid, school en kosten, ouderbetrokkenheid, vrije tijd en relevantie organisaties in de stad. 

 
(c) Femke den Hollander

Als school of organisatie nodig jij zelf de ouders uit op een moment naar keuze. FMDO contacteert de gevraagde onderwijsambassadeur en ondersteunt jou in het bereiken van de ouders door de uitnodiging voor het spelmoment te vertalen.
Hou er rekening mee dat onze onderwijsambassadeurs geen tolken zijn en ons aanbod steeds afhankelijk blijft van de beschikbaarheid van de onderwijsambassadeurs.

Onze onderwijsambassadeurs spreken verschillende talen. De beschikbare talen in Brugge zijn momenteel:  Arabisch, Bosnisch, Engels, Frans, Nederlands, Nepalees, Pools, Roemeens, Spaans, Swahili, Tibetaans en Turks.

Onderwijscafé voor ouders

Een onderwijscafé is een plaats waar ouders en onderwijsambassadeurs samen komen op initiatief van FMDO. Iedereen is er welkom met vragen over onderwijs of over de school van hun kinderen. Ouders mogen ook langskomen om gewoon een praatje te maken met andere ouders. 

Onze onderwijsambassadeurs luisteren er naar ouders, beantwoorden hun vragen in verschillende talen en delen zelf hun persoonlijke ervaringen met onderwijs in Vlaanderen.
Alle onderwijscafés in Brugge worden aangekondigd op de Facebookpagina en activiteitenkalender van FMDO.

Meer info en contact

 

FMDO

Contactinformatie