Oprichting ‘Schadefonds Zeebrugge

16
jun
2020

Het college van burgemeester en schepenen gaf goedkeuring voor de oprichting van het ‘Schadefonds Zeebrugge’. Stad Brugge en MBZ richten dit fonds op om een financiële vergoeding te geven aan slachtoffers van een misdrijf met materiële schade dat veroorzaakt werd door transmigranten.

Deze compensatie geldt voor inwoners van Zeebrugge, Zwankendamme of Lissewege, voor tweedeverblijvers, voor eigenaars van strandcabines en voor organisaties en bedrijven. De uitgekeerde vergoeding bedraagt maximaal 500 euro per erkend schadegeval.

Burgemeester Dirk De fauw: “De inwoners van Zeebrugge (en bij uitbreiding Zwankendamme en Lissewege) lijden al enkele jaren onder kleine criminaliteit die met schade gepaard gaat. Het gaat vooral om inbraak in tuinhuisjes of diefstallen in voertuigen. Ook de eigenaars van een strandcabine op het strand van Zeebrugge zijn regelmatig slachtoffer. Uit het politieonderzoek blijkt dikwijls dat de feiten gepleegd zijn door transmigranten. Indien de politie de daders kan identificeren, blijken ze vaak onvermogend te zijn waardoor de schade niet kan worden vergoed aan de slachtoffers.”

Voor wie niet op 

Het schadefonds springt in dit geval bij met een vergoeding. Voorwaarde is wel dat de slachtoffers niet op een verzekeringspolis of andere schaderegelingen kunnen terugvallen. “De situatie is vergelijkbaar met schade die niet-geïdentificeerde hooligans in de omgeving van het Jan Breydelstadion veroorzaken. In 2004 richtte het Brugse stadsbestuur (i.s.m. Club en Cercle Brugge) hiervoor al een schadefonds op. Voor Zeebrugge doen we nu hetzelfde”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Het kapitaal van het ‘Schadefonds Zeebrugge’ bedraagt voorlopig 20.000 euro. Het stadsbestuur spijst het fonds voor de helft, de andere helft komt van MBZ. Jaarlijks wordt het fonds in dezelfde verhouding aangevuld.

“Voorkomen is nog altijd belangrijker dan genezen. Daarom blijven we investeren in preventiemaatregelen. Vanaf 1 juli 2020 versterken we de politiepost Zeebrugge met drie politiemensen. Zij zullen de aanwezigheid en bewegingen van transitmigranten in kaart brengen, misdrijfanalyse opmaken en politietoezicht en -acties organiseren.”