Park Knapen: een terugblik

Over brandstoffen, oliën en vetten

Defensie gebruikte de site tot 2008 als brandstoffendepot. 39 militairen zorgden dag in, dag uit dat alles gesmeerd liep op het terrein . De officiële naam was trouwens de 930ste Compagnie Brandstoffen, Oliën en Vetten, maar om het eenvoudig te houden sprak men van het Vierde Kwartier Kazerne Knapen.
 
Vandaag zie je nog tal van restanten van de vroegere legerbasis, zoals het tankstation en de afgesloten bunkers. Aan de zijde van de Kustlaan zijn de vroegere brandstoftanks als heuvels ingewerkt. Deze tanks zijn nu leeg en niet toegankelijk maar ze blijven een kenmerkend deel van het landschap.
 
 

Van waar komt de naam ‘Knapen’?

De naam Knapen komt van de verdwenen gelijknamige kazerne in de Langestraat in onze binnenstad, die in 1979 moest plaatsmaken voor het nieuwe gerechtshof.
 
Knapen verwijst naar een Brugse familie van militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het vaderland zijn gesneuveld. Als passend eerbetoon doopte de leigerleiding hun site aan de Veerbootstraat om naar Kazerne Knapen. Het nieuwe park blijft die naam dragen.