Parkeerautomaten

In de volledige binnenstad geldt er betalend parkeren van 9u tot 20u, elke dag (dus ook op zon- en feestdagen). Hier mag maximum vier uur aan één stuk geparkeerd worden. Je kan betalen aan de automaat (cash of bankkaart) en via sms.

Werkwijze parkeerautomaten
Werktarief
Cursistentarief CVO
SMS- en APP-parkeren 


Werkwijze parkeerautomaten

De nieuwe parkeerautomaten werken via touchscreens. Ze werken op zonneenergie en zijn zeer gebruiksvriendelijk. Door het ingeven van de nummerplaat kan men een parkeersessie activeren.

Hier vind je een handleiding van deze nieuwe automaten.

Het betalen via gsm of smartphone is ook nog steeds mogelijk via de app 4411 of SMS.


Werktarief

Als je jouw hoofdwerkplaats hebt in de binnenstad kun je gebruik maken van het werktarief. Hiervoor moet je je jaarlijks registreren in de Parkeerwinkel. Hierbij wordt de nummerplaat van de wagen waarmee je je wenst te parkeren geregisteerd. Per werkende kan er slechts één nummerplaat geregistreerd worden.

Wanneer je dan geparkeerd staat in de binnenstad, dien je naar de dichtsbijzijnde parkeerautomaat te gaan, je nummerplaat in te geven en kiezen voor het werktarief. Indien je voor een kortere periode wenst te parkeren, kun je uiteraard ook nog voor het gewone tarief kiezen.

Het werktarief is niet geldig in de hoofdwinkel- en poortstraten (aangeduid in grijze kleur op het parkeerplan).

Het werktarief kan enkel aan de automaten geselecteerd worden en dus niet via SMS of de app.


Cursistentarief CVO

Als les volgt aan een van de erkende Centra voor Volwassenonderwijs in de binnenstad, kun je gebruik maken van het cursistentarief. Hiervoor moet je je jaarlijks registreren in de Parkeerwinkel. Hierbij wordt de nummerplaat van de wagen waarmee je je wenst te parkeren geregisteerd. Per cursist kan er slechts één nummerplaat geregistreerd worden. 

Wanneer je dan geparkeerd staat in de binnenstad, dien je naar de dichtsbijzijnde parkeerautomaat te gaan, je nummerplaat in te geven en kiezen voor het cursistentarief. Indien je voor een kortere periode wenst te parkeren, kun je uiteraard ook nog voor het gewone tarief kiezen. Het cursistentarief is enkel geldig de dag van de cursus. Indien je een cursus volgt op dinsdagnamiddag, kun je dus enkel de dinsdag gebruik maken van het cursistentarief. Op andere dagen geldt het normale tarief.

Het cursistentarief is niet geldig in de hoofdwinkel- en poortstraten (aangeduid in grijze kleur op het parkeerplan).


SMS-parkeren en APP parkeren

Door het sturen van een SMS met het nummer van de automaat en de nummerplaat van jouw wagen naar 4411 kun je parkeren zonder aan de automaat te moeten betalen.

Van zodra je de letter Q doorstuurt naar 4411 eindigt de parkeertijd. Je betaalt dus enkel je reële parkeertijd en pas na ontvangst van een factuur van de telefoon- of parkeerprovider.

Wanneer je geen Q stuurt vóór het verstrijken van de maximale parkeertijd, eindigt die automatisch na 4 uur.

Voor kortparkeren - maximaal 30 minuten - betaal je 0,45 euro per SMS (aan de automaat is dit 0,10 euro). Wil je voor langere duur parkeren, dan betaal je voor het eerste uur 1,80 euro en voor het tweede tot vierde uur 2,40 euro (= 9,00 euro voor 4 uur).

SMS-parkeren is enkel mogelijk voor de bovengrondse parkeerplaatsen in de binnenstad. In de publieke parkings moet je steeds betalen aan de hand van een ticket dat je krijgt bij het inrijden van de parking en terug valideert bij vertrek.

Het verschuldigde parkeergeld wordt bij Proximus en Mobistar-abonnees verrekend via het gsm-factuur. Personen bij andere providers betalen via een maandelijks afschrift en moeten zich eerst registreren op de website van de aanbieder. Mobiel parkeren via sms kost je minimaal 0,30 euro. Opgelet: sommige abonnementen laten het sturen naar verkorte nummers niet toe. Informeer je voor het eerste gebruik dus bij je provider of je er wel degelijk gebruik kunt van maken.

Het is ook mogelijk om via een APP op de smartphone te betalen. Hiervoor dien je je eerste te registreren op de website van de aanbieder. Daarna kun je de APP downloaden en inloggen. Om te parkeren dien je de stappen te volgen in de APP. Per sessie bedragen de transactiekosten voor het APP-parkeren 0,35 euro.