Parken Sint-Michiels

Park De Rode Poort

 

Park De Rode Poort

Sinds 1974 heeft de Stad een bruikleenovereenkomst met de opeenvolgende eigenaars om het bijna 5 ha grote domein De Rode Poort langs de Rijselstraat in Sint-Michiels als wandelpark open te stellen voor het publiek. Het park paalt aan de Kerkebeek en staat via een bruggetje in verbinding met het bosje ‘Claeys’ aan de overkant van de beek.

Kasteel

Op een laatmiddeleeuwse site, waarvan tot in het begin van de 19de eeuw de kasteelhoeve bewaard bleef, bouwt baron Henri de Serret (1838-1915) een kasteel in Vlaamse neorenaissancestijl. Serret geeft opdracht aan de bekende landschapsarchitect Louis Fuchs (1818-1914) om het kasteelpark te ontwerpen.

In 1920 wordt het eigendom verkocht aan rechter Charles Goethals, die het domein als buitenverblijf gebruikt en uitbreidt met 20 ha. Jacques Kervyn de Volkaersbeke (1903-1979), gehuwd met Angèle Goethals, zal het moeilijk te onderhouden en toen beschadigde kasteel afbreken na WO II en vervangen door een contemporaine villa op de funderingen en kelders van het kasteel. Ook de indeling van het nieuwe huis is geïnspireerd op het grondplan van het kasteel.

In 1961 wordt het domein De Rode Poort, toen nog circa 5 ha groot, verkocht aan de C.V. Intercommunale, die het later overdraagt aan het Vlaams Gewest. Op 22 december 2005 verkoopt het Vlaams Gewest het park De Rode Poort aan een private eigenaar, in de verkoopovereenkomst staat dat het park publiek moet blijven.