Peilingsasbakken op je evenement

Online aanvragen

Om peukenvervuiling op een evenement tegen te gaan, kun je naast het zetten van peukenzuilen ook enkele peilingsasbakken plaatsen. Dit is een soort van brievenbusasbak die de roker op een leuke manier uitnodigt om zijn peuk niet op de grond te gooien, maar deze achter te laten in de peilingsasbak. Hierbij kan hij een keuze maken, gelinkt aan het evenement.

Op welke plaats kun je een peilingsasbak voorzien?

De peilingsasbak is iets fragieler om in te zetten en wordt daarom het best geplaatst op een locatie waar een stand voorzien is.

Hoe maak je de peilingsasbak extra populair?

Om in sensibilisering rondom de peilingsasbak te voorzien, kunnen rokers rechtstreeks aangesproken worden door organisatoren. Om dit gesprek op te leuken, heeft de Stad in een leuke gadget ter beschikking: een zakasbakje of peukenbuidel. Deze kan de roker ook gebruiken buiten het festivalterrein, op het festivalterrein worden ze vriendelijk uitgenodigd hun peuk niet op de grond te gooien en deze in de peukenzuil te deponeren.

De peukenbuidels zijn een extra en kunnen niet in grote oplage voorzien worden. Ze worden aangereikt als middel om de roker aan te spreken, maar het is geen  uitdaging op zich om zoveel mogelijk peukenbuidels uit te delen. Dé uitdaging bestaat erin dat er zo weinig mogelijk peuken op de grond belanden. Een win-win voor iedereen: er is minder opkuis nadien, de roker gaat bewuster stilstaan bij zijn gedrag.