Jong Ding subsidie

Met Jong Ding wil Stad Brugge nieuwe initiatieven van en voor kinderen en jongeren ondersteunen. Je mag echt creatief zijn en je eigen voorstel voor een Jong Ding indienen.

Eerste hulp bij organiseren

Waar gaat het over?

Organiseer je voor de eerste keer een evenement of project? Weet je niet hoe je hieraan begint? Spring dan op donderdagnamiddag tussen 15u en 18u eens binnen bij TUROlab café in Korf (Naaldenstraat 4) en stel al je vragen aan Louise.

In TURBOlab durven jonge Bruggelingen samen uitproberen. En dat om een verschil te maken voor zichzelf en anderen. TURBOlab biedt de nodige support en connecties om ideeën om te zetten in actie.
 

Wie ervan droomt om iets uit te proberen, kan ideeën delen op donderdagnamiddag tijdens TURBOlab Café, tijdens een van de TURBOlabs of in een gesprek met Louise.

Meer info via Louise: louise@republiekbrugge.be of 0484 22 94 93.

Ook andere partners van Stad Brugge helpen jou graag op weg. Zo kan je altijd contact opnemen met één van de jeudghuizen (Jeugdhuis Comma of Jeugdhuis Thope), Het EntrepotTurbo of Jong Volk.

Als je dit niet meteen ziet zitten, mag je ook altijd contact opnemen met Manon van de Jeugddienst. Zij zoekt dan uit op welke manier ze jou kan helpen met het uitwerken van je idee.

Hoe vraag je het aan?

  1. Werk een idee en voorstel uit. 

    Heb je daarbij hulp nodig? Neem contact op.

  2. Bezorg jouw voorstel en idee via het online formulier.

    Jouw aanvraag komt terecht bij Manon van de Jeugddienst. Zij neemt je aanvraag een eerste keer door en zal je uitnodigen voor een gesprek.


    Tijdens dit gesprek kunnen beide partijen vragen stellen. De bedoeling van het gesprek is om je project zo concreet mogelijk te maken. 

  3. Jouw dossier wordt geschreven door de jeugddienst.

    Als alles helder is afgeklopt, schrijft Manon jouw dossier waarin jouw project uitgelegd wordt aan het college van Burgemeester en schepenen.

    In dat dossier wordt er advies gevraagd aan de cultuurbeleidscoördinator en aan de Jeugdraad. 

    Eventueel wordt ook een beroep gedaan op de expertise van de jeugdhuizen, Het Entrepot, Turbo of Jong Volk.

    Wanneer de adviezen zijn toegevoegd, wordt je dossier geagendeerd op het college. 

  4. De jury beoordeelt jouw aanvraag.

    Het college maakt de beslissing of jouw project de Jong Ding subsidie ontvangt of niet.

  5. Via mail houden we je op de hoogte over de beslissing en de subsidie.

    Door de administratie die bij het indienen van een dossier komt kijken, duurt het enige tijd tot je bericht krijg of je dossier al dan niet werd goedgekeurd.

    Na goedkeuring van je dossier wordt er een voorschot uitbetaald. Hiervoor dien je een aanvraag om toelage in. Pas dan kan je subsidie uitbetaald worden.

  6. Persmoment?

    Met jouw goedkeuring organiseren we graag een persmoment. 

    Hierbij komt de Schepen van Jeugd eens langs, in het gezelschap van één of meerdere persfotografen. Er verschijnt een artikel rond jouw project.

  7. Na afloop van het event: werkingsverslag en financieel verslag

    Na afloop van jouw event, contacteert Manon jou voor je werkingsverslag en financieel verslag. Op basis hiervan wordt het restsaldo dan uitbetaald.

    Een werkingsverslag is een overzicht van hoe je project verlopen is. Hoeveel deelnemers waren er? Heb je je doelstellingen bereikt? Wat liep goed? Wat kon beter? 


    Het financieel verslag is een overzicht van alle facturen en betaalbewijzen. 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Een initiatief kan maximum € 7.500 ontvangen (100 procent van de kosten).
 

Opgelet: de Jong Ding subsidie werkt aan de hand van een voorschot (+- 75% van het totale bedrag dat je aanvraagt) en na afloop van je evenement een restsaldo. Een deel van de kosten (+- 25%) zal je dus zelf moeten voorschieten.


Na afloop van je evenement moet je een financieel verslag en een werkingsverslag indienen. Op basis daarvan wordt het bedrag van het restsaldo bepaald.
 

Waar kan je terecht?

Wat zijn de voorwaarden?

  • De aanvraag moet minimaal 6 weken voor de start van het project ingediend worden.
  • Het project moet gesitueerd zijn binnen een Brugse context en passen binnen de missie van de Stad Brugge.
  • Het project moet door of voor Brugse jeugd georganiseerd zijn.
  • Het project moet publieksgericht zijn en een duidelijke meerwaarde hebben voor de Brugse jeugd.
  • Projecten moeten zich situeren in de vrije tijd.
  • Het project moet een zelfstandige identiteit hebben. Indien het project kadert in een groter geheel moet dit voldoende herkenbaar zijn.
  • Jongeren die een aanvraag indienen die gelinkt zijn aan een bestaande werking moeten kunnen aantonen dat het project niet kadert binnen de reguliere werking en voldoende vernieuwend of experimenteel is.
  • Op elke publicatie in het kader van het project moet het logo van Stad Brugge en het logo van Jong Ding, alsook de vermelding “Met de steun van de Stad Brugge” worden aangebracht.
  • In het kader van mogelijke controle is de organisator verplicht om de medewerkers inzage te verlenen in alle betreffende documenten, alle toelichtende informatie te verstrekken en minstens 2 medewerkers gratis toe te laten tot elk publieksevent. Bij controle wordt een verslag opgemaakt dat binnen de 30 dagen volgend op het bezoek aan de aanvrager wordt opgestuurd.
  • Ingeval de aanvrager minderjarig is, dient een ouder of wettelijke vertegenwoordiger het aanvraagformulier ook te ondertekenen, waardoor deze zich verbindt alle bepalingen van het reglement na te leven.
  • Het verlenen van de subsidie kan enkel binnen de perken van de kredieten die het college van burgemeester en schepenen voor dit reglement beschikbaar stelt en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
  • Via Stad Brugge kan er geen dubbele subsidiëring zijn voor eenzelfde project.
  • De gesubsidieerde engageert zich om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteiten.

Voor de subsidie komen niet in aanmerking:

  • Privé-initiatieven met commerciële doeleinden
  • Fuiven en jeugdmuziekfestivals
  • Deelname aan een activiteit; de aanvrager dient (mede)organisator te zijn van het project

Wie kan een initiatief voordragen?

Voor de subsidie komen in aanmerking:

  • Personen, feitelijke verenigingen of vzw’s die zich hoofdzakelijk richten op Brugse jongeren
  • Individuele Brugse jongeren

Veelgestelde vragen

Naast centen kan je ook rekenen op steun van experts. Een medewerker luistert naar je verhaal en stuurt je door naar andere experts van Turbo, Jong Volk, het Entrepot, Jeugdhuis Comma of Jeugdhuis Thope voor extra ondersteuning.

De ingediende voorstellen worden door een jury naar waarde geschat en zij kunnen de noodzaak/meerwaarde beoordelen op basis van volgende criteria: inhoudelijke kwaliteit, uitwerking, bereik, doelgroep, promotie en communicatie, begroting en budgetbeheer en toegankelijkheid en diversiteit.

Voorstel samenstelling jury: jeugddienst, stedenbeleid, jeugdraad en cultuurbeleidscoördinator. De jury kan bij ieder project bijkomende vragen stellen en bijkomende suggesties geven. Uiteindelijk beslist het college van burgemeester en schepenen over het toe te kennen geldbedrag.

Contact

Ervaar je tijdens de voorbereiding van je project problemen? Heb je hulp nodig of wil je even een luisterend oor? Aarzel niet om contact op te nemen!


Stuur een mailtje naar manon.defoer@brugge.be of bel naar +32 50 32 44 22.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten