Plaatsing fietsers- en voetgangersbruggen over vestinggracht bij Boeveriepoort

10
jan
2018

Deze week werden aan de Boeveriepoort de fietsers- en voetgangersbruggen over de vestinggrachten aangevoerd en ter plaatse gemonteerd.

Bekijk hieronder het filmpje.

De bruggen vormen het sluitstuk van een veilige fiets- en voetgangersverbinding tussen Sint-Michiels en de binnenstad. Na de voltooiing zullen auto’s en fietsers/voetgangers die van Sint-Michiels komen niet langer samen langs de Koning Albert I-laan door de spoortunnel moeten. Fietsers en voetgangers kunnen dan een geheel eigen route volgen.

Die route vertrekt aan het station, kant Sint-Michiels, en passeert in eerste instantie onder de Koning Albert I-laan.
Eens bovengekomen in de Stationslaan, zwenkt ze af naar rechts, gaat ze door een tunnel onder het spoor en komt ze uit aan de buitenste vestinggracht. Van daar gaat ze via twee bruggetjes over de vestingen om uit te monden aan het fietspad op het kruispunt Hendrik Consciencelaan/Boeveriestraat. 

Timing

De timing voor de werkzaamheden is als volgt:

1: grote brug :

  • Opbouw kraan : dinsdag 9/01/18
  • Transport + plaatsing 1ste deel grote brug : woensdag 10/01/18
  • Transport + plaatsing 2de deel grote brug : donderdag 11/01/18

2: kleine brug :

  • Opbouw kraan : donderdag 11/01/18
  • Transport + plaatsing vrijdag 12/01/18

Om zo weinig mogelijk verkeershinder te veroorzaken, gebeurt het vervoer van de brugdelen telkens ’s nachts

Een belangrijke randopmerking: deze timing is onder voorbehoud. Doordat er met een kraan met giek op grote hoogte gewerkt wordt, mag het omwille van de veiligheid tijdens de hijswerken niet te hard waaien. In geval er te veel wind is, wordt de timing opgeschoven.

Parkeerverbod

Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren, voert de aannemer van dinsdag 8 tot en met vrijdag 12 januari in de Hendrik Consciencelaan in het gedeelte tussen de Boeveriestraat en de Van Voldenstraat parkeerverbod in. Tijdens het opbouwen van de kraan en het afladen van de brugdelen wordt de Hendrik Consciencelaan afgesloten van en naar de Koning Albert I-laan. Dit zal telkens zijn voor de duur van maximum 3 uur. Het verkeer dient dan tijdelijk om te rijden via de Stationslaan en de Smedenpoort. 

Na het aanbrengen van de bruggen, is er nog tijd nodig voor omgevingswerken en voor de afwerking van de bruggen, zoals het schilderen ervan en het aanbrengen van een coatinglaag in epoxyhars. Deze lagen kunnen pas aangebracht worden bij voldoende hoge temperatuur en lage luchtvochtigheid.

Wanneer de fietsverbinding zal opengaan, is om de reden moeilijk te zeggen. Het zal in elk geval vroeger zijn dan aanvankelijk vooropgesteld (zomer van 2018). Met wat geluk rijden de eerste fietsers nog vlak voor het paasweekend over de bruggen.     

Deel deze pagina

Contactinformatie