Pleintjesplan in uitvoering: ontwerp Kraanplein goedgekeurd

13
mei
2020

Het Kraanplein kan een degelijke opsmuk goed gebruiken. De opfrissing is van groot belang om het pleintje nieuw leven in te blazen. Het college van burgemeester en schepenen keurde maandag het eerste voorontwerp goed. Het ontwerp houdt alvast een sterke vergroening in van het plein met een moderne strakke en duurzame vormgeving.

In het Beleidsprogramma 2019-2024 zijn een aantal actiepunten opgenomen om van Brugge een levendige stad te maken. Zo streeft het stadsbestuur naar de opmaak van een ‘pleintjesplan’ met inrichting van vrijetijdszones en terrassen.

“Veel pleinen in Brugge bestaan vandaag enkel uit steen of parkeerplaatsen en kennen geen terrassen. Ik vond dat dit beter kon. Brugge puilt uit van de leuke pleintjes, maar die worden vaak niet goed genoeg benut. Samen met Operatie Perforatie kregen onder andere de Mallebergplaats en de Woensdagmarkt een andere aanblik. Nu is het tijd om het troosteloze Kraanplein grondig aan te pakken”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Duurzame vormgeving en sterke vergroening

Het ontwerp van het Kraanplein gaat uit van een volledige vernieuwing van het plein tot aan het Sint-Jansplein. De focus ligt op een duurzame vormgeving en houdt een sterke vergroening in. “Zo werd er gekozen om met vier verhoogde plantbakken te werken. Bloembollen zullen het plein in het voorjaar opfleuren en meerstammige bomen zullen ware eyecatchers zijn op het plein.

De opstelling van die plantbakken gebeurt ook niet lukraak maar wil visueel de aandacht en de blik trekken naar de horecazaken op en rond het plein. Vanaf de horecazaken zelf krijg je dan meteen een heel groen zicht op het plein”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Ook zitgelegenheid zal hierbij voldoende voorzien worden. En door de plantvakken te verhogen zal de beplanting ook bestand zijn tegen vandalisme.”

Plaats van ontmoeting

Burgemeester Dirk De fauw: “Deze heraanleg zal ervoor zorgen dat Brugge nog mooier en gezelliger wordt. Dit plein zal mensen uitnodigen om elkaar te ontmoeten. Voor ons is dit een belangrijk aspect omdat we onze stad volop willen uitbouwen tot een warme leefgemeenschap. Ook voor de lokale horeca, handelaars en onze Vrijwilligerscentrale is deze heraanleg een opsteker. Zij kunnen straks hun klanten in een nog mooier kader bedienen.”

In het kader van brandveiligheid werden de ontwerpen reeds besproken en goedgekeurd door de brandweer. De integratie van het publiek sanitair op het plein zelf bleek geen eenvoudige oefening.

“Het is onmogelijk om dit te laten passen binnen de opwaardering van het plein en de komst van een kwalitatieve horecazaak zonder dat dit visueel en esthetisch storend is. De diensten zullen nu in overleg met de horecazaken op het plein zelf kijken of zij geen vorm van publiek sanitair kunnen aanbieden”, aldus schepen Mercedes Van Volcem.

“De cluster communicatie en Citymarketing heeft alvast de opdracht gekregen om een bewonersvergadering te organiseren op basis van dit voorontwerp”, besluit burgemeester Dirk De fauw.