Pre-Triënnale Brugge 2020 geeft deze zomer vrij PLATFORM

6
Mar
2020

Van 3 juli tot 6 september strijkt Pre-Triënnale Brugge neer in Sint-Michiels met PLATFORM, een gloednieuw tentoonstellingspaviljoen, ontworpen door studenten Toegepaste Architectuur van Howest, waarin een reeks Brugse gasten carte blanche krijgen. 

Na een succesvolle zomer vol ontmoetingen in en rond de Brugse Koninklijke Stadsschouwburg (2019), is het dit jaar tijd voor iets nieuws. Pre-Triënnale Brugge 2020 wijkt uit naar Sint-Michiels en dat niet alleen, het bouwt er samen met Howest een nieuw tijdelijk paviljoen dat ons negen weken lang in de ban houdt van Triënnale Brugge 2021: TraumA.

Onder de noemer PLATFORM zal Pre-Triënnale Brugge er een podium geven aan kunstenaars en ontwerpers die een link hebben met Brugge, hetzij er geboren zijn of werken of wonen. De negen gasten (de deelnemende kunstenaars en architecten worden aangekondigd in het najaar 2020) krijgen ieder één week lang het paviljoen ter beschikking: hetzij als tentoonstellingsplek, hetzij als experimenteer- en werkplek waar ze al dan niet in samenwerking met collega’s vrij spel krijgen. Schilderkunst, architectuur, grafiek of sculptuur; verschillende disciplines zullen er de revue passeren en ons meenemen in een veelheid aan verhalen. Brugs getint, maar met een vernieuwend karakter. Geen week wordt dezelfde.

Een baken in Sint-Michiels

Het ontwerp van de installatie is het resultaat van een intense samenwerking met Howest, richting Toegepaste Architectuur, waarbij elf bachelorstudenten de uitdaging aangingen om een circulair tentoonstellingspaviljoen te ontwerpen dat niet alleen deze zomer, maar ook in de toekomst nog van betekenis kan zijn. 

Het PLATFORM wordt een baken in de deelgemeente dat subtiel verwijst naar de Howest-campus ietwat verderop en naar het thema van Triënnale Brugge 2021: TraumA. Aan de hand van maximaal hergebruik van materialen en een ruimtelijk spel van transparante en gesloten vlakken, willen de studenten de dualiteit van het thema zichtbaar maken. Ook het ‘baken’ wordt gevisualiseerd: de compositie wordt bekroond met een translucente verdieping die overdag het daglicht filtert en ’s avonds het centrum zal doen oplichten.

Voor even wordt de groenpartij voor het voormalige kasteel Bloemenoord een plaats voor ontmoeting, reflectie en kruisbestuiving. Het zet de toon en doet ons verlangen naar meer. Pre-Triënnale Brugge 2020 opent op vrijdag 3 juli en sluit in schoonheid de zomer af, samen met de Sint-Michielse Feeste, op zondag 6 september.


3 juli tot 6 september 2020
Rijselstraat 98, 8200 Sint-Michiels

Ontworpen door Sibylle Degrande, Jolan Delboo, Nicolas Jacobus, Davy Lescrauwaet, Baptiste Margodt, Mathijs Marijsse, Jarne Reynaert, Arthur Salembier, Amber Stevens, Kyani Vandamme, Thomas Vanwelden (Bachelor Toegepaste Architectuur) onder begeleiding van Howest en Triënnale Brugge.