Prijs Brugge de andere Kant

De Prijs Brugge de andere Kant van Brugge Dialoogstad bekroont een persoon/organisatie of initiatief dat niet als kernopdracht heeft om armoede te bestrijden, maar die een verschil maakt voor mensen in armoede. Elk jaar op 17 oktober, de Werelddag van het verzet tegen Armoede, maakt Brugge Dialoogstad de laureaten van de publieksprijs en juryprijs bekend.

De genomineerden voor 2023

Volgende kandidaten zijn weerhouden voor de Prijs Brugge de andere Kant:

 • Marie De Lameillieure
  Marie zet zich in alle facetten van haar leven in voor mensen in armoede. Marie werkt in de Maricolen, een school in Brugge, en brengt het armoedeperspectief binnen in de schoolse context waar ze probeert om de jongeren armoedebewust te maken en hen sensibiliseert over wat het betekent om in armoede te leven en de gevolgen hiervan (binnenkant en buitenkant van armoede). In haar privéleven is Marie vrijwilligster bij Gandalf vzw en zorgt ze ervoor dat gezinnen in armoede op reis kunnen en een week kunnen doorbrengen in Limburg.
  Het is duidelijk dat Marie de Prijs Brugge de andere Kant verdient voor haar tomeloze inzet voor kwetsbare Bruggelingen, zowel in haar professionele als haar privé leven. Marie heeft het hart op de juiste plaats en maakt het verschil voor zoveel mensen die haar mogen ontmoeten.

 • Broodjeszaak Sint-Amandje
  Sandra en Klaas zijn de eigenaars van broodjeszaak Sint Amandje. Ze verdienen de Prijs Brugge de andere Kant voor hun diepgaande betrokkenheid en inzet voor kwetsbare burgers in onze stad. Ze staan steeds klaar om te helpen en dat kan gaan tot het herverdelen van voedseloverschotten, logistieke ondersteuning bij activiteiten maar ook het mededogen, empathie en begrip, het luisterend oor en de emotionele steun voor mensen in armoede is indrukwekkend. Ze vragen niet om erkenning of lof voor hun daden, maar handelen vanuit een oprechte wens om anderen te helpen. Hun bescheidenheid siert hen en toont hun toewijding aan het verbeteren van de levens van degenen die hen het meest nodig hebben. Het voorbeeld dat Sandra en Klaas stellen, zet ook anderen aan om ook in actie te komen. Door hun mededogen en toewijding inspireren ze vrienden, familieleden en zelfs vreemden om kleine inspanningen te leveren die samen een grote impact hebben. Zo creëren ze een positieve kettingreactie van vrijgevigheid en medeleven in hun gemeenschap.

 • Brasserie Medard
  Martin en Christel verdienen de Prijs Brugge De Andere Kant vanwege hun diepgaande inzet, empathie, inclusiviteit, kleine inspanningen die een groot verschil maken, proactieve houding, warme gastvrijheid en vastberadenheid om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee kwetsbare burgers worden geconfronteerd. Hun inzet verrijkt de levens van velen en draagt bij aan een meer inclusieve en ondersteunende samenleving voor iedereen.
  Een van de meest bewonderenswaardige eigenschappen van Martin en Christel is dat ze geen onderscheid maken tussen burgers. Ze behandelen iedereen met gelijke waardigheid en respect, ongeacht achtergrond, afkomst of situatie en zo creëren ze een veilige en gastvrije omgeving waar iedereen zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt.

 • Grand Hotel Casselbergh
  Het hotel biedt materiële ondersteuning aan kwetsbare burgers via het OCMW. Dit toont hun betrokkenheid bij het ondersteunen van degenen die het het meest nodig hebben, en ze stellen hun middelen ter beschikking om te helpen bij de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Grand Hotel Casselbergh draagt bij aan duurzaamheid door hergebruik van materialen te omarmen. Zo verminderen ze afval en verminderen ze hun ecologische voetafdruk. Grand Hotel Casselbergh verdient de Prijs Brugge De Andere Kant vanwege hun warme ondernemerschap, materiële steun aan kwetsbare burgers, inzet voor hergebruik en de circulaire economie, hun onverwachte maar waardevolle bijdrage aan de gemeenschap en hun bescheidenheid in het doen van goed werk voor anderen. Ze belichamen de geest van de prijs en dragen bij aan een inclusievere en duurzamere samenleving.

 • Feestcomité Sint Jozef
  Het feestcomité heeft een hart voor kwetsbare burgers en organiseren evenementen en bijeenkomsten die voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht achtergrond of financiële situatie.
  Het feestcomité Sint Jozef zet zich onvermoeibaar in om ervoor te zorgen dat kwetsbare burgers zich gesteund voelen en kansen krijgen om deel te nemen aan het sociale leven.
  Hoewel hun naam anders doet vermoeden, gaat de betrokkenheid van het comité verder dan alleen het organiseren van feestelijke evenementen. Ze bieden ook een warm hart en oprechte betrokkenheid bij de mensen in hun gemeenschap, wat vaak net zo belangrijk is als het vieren van vreugdevolle momenten.
  Kortom, het feestcomité Sint Jozef verdient de Prijs Brugge De Andere Kant vanwege hun diepgaande inzet voor kwetsbare burgers, hun inspanningen om ontmoetingen en activiteiten toegankelijk te maken voor iedereen, hun bescheidenheid en toewijding, en hun vermogen om meer te zijn dan alleen een organisatie die feesten organiseert. Ze vormen een bron van inspiratie voor anderen in de gemeenschap en dragen bij aan het creëren van een warme en ondersteunende omgeving voor alle inwoners

Stem voor jouw favoriet

 • Stemmen kan tegen 7 oktober middernacht. De kandidaat met de meeste stemmen op 7 oktober middernacht wint de publieksprijs ‘Brugge de andere Kant’.
  Stemmen kan via de website, via dialoogstad@brugge.be (1 stem per mail) of bel 050 44 83 74.
  Opgepast: Er wordt slechts 1 stem per e-mailadres weerhouden.

Hoe gaat het verder

 • De jury komt samen en kiest uit de genomineerden de winnaar van de juryprijs. De publieksprijs én de juryprijs winnen in hetzelfde jaar kan niet. Indien de nummer 1 van de jury ook het meeste stemmen van het publiek heeft, gaat de juryprijs naar de nummer 2. Dit betekent dat er elk jaar 2 prijswinnaars zijn.
 • Brugge Dialoogstad maakt de laureaten van de publieks- en juryprijs bekend op 17 oktober, de Werelddag van het verzet tegen Armoede, in aanwezigheid van de pers en bestuurders van de stad. Zet deze datum alvast in de agenda want iedereen is welkom!

Contactinformatie