Proefproject ‘Brede School’ breidt uit van 6 naar 10 scholen

2
okt
2018

In het schooljaar 2016-2017 werd vanuit de Toekomst van Brugge een proefproject gestart rond Brede School. Met het concept Brede School werd in eerste instantie een kwalitatief aanbod van activiteiten tijdens de naschoolse opvang voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar opgestart. Het gaat om kinderen uit de eigen school, maar ook om andere kinderen uit de buurt. De activiteiten werden laagdrempelig opgevat zodat ook maatschappelijk kwetsbare kinderen makkelijk kunnen deelnemen.

Het gaat om activiteiten door diverse aanbieders zoals sportclubs, vzw’s, buurtbewoners, ondernemers, het Deeltijds Kunstonderwijs, … Zo werd vorig jaar een knutselatelier ingericht, werd een koor opgestart, was er basketbalinitiatie, ging de sportkriebel door en werd er ook kunstzinnig geëxperimenteerd tot zelfs de oprichting van een percussie band.

Samen met de stad werd het proefproject door de drie pilootscholen (Stedelijke basisschool De Triangel, Vrije basisschool Sint-Lodewijkscollege Spoorwegstraat en Freinetschool De Tandem ) positief geëvalueerd.

Samenwerking over de netten heen

In het schooljaar 2017-2018 werd het proefproject uitgebreid van 3 scholen naar 6 scholen en werd het accent nog sterker gelegd op samenwerking over de netten heen.

Dit schooljaar 2018-2019 breiden we het Brede School-verhaal uit naar tien scholen waarbij we naast de bestaande 6 scholen een tandem hebben gevonden in Brugge-Noord en eentje in Brugge-Centrum. 

Volgende scholen behoren voor het schooljaar 2018-2019 tot de proefscholen:

  • Vrije Basisschool Sint-Lodewijkscollege Spoorwegstraat met als partnerschool Stedelijke Basisschool Rijselstraat, afdeling B, beiden gelegen in Sint-Michiels;
  • Stedelijke Basisschool De Triangel met als partner Vrije Basisschool Sint-Lodewijkscollege Doornstraat, beiden gelegen in Sint-Andries;
  • Freinetschool De Tandem met als partnerschool Vrije Basisschool Mozaïek, beiden gelegen in Sint-Kruis.
  • De tandem in Lissewege bestaande uit de Stedelijke Basisschool Ter Poorten en de Vrije Basisschool De Lisblomme.
  • De tandem in Brugge-Centrum bestaande uit de Basisschool GO! De Springplank en de samenwerkende Vrije Basisscholen Het Palet en Het Kleurenpalet.

Schepen van onderwijs Pablo Annys: “De uitbreiding van het concept ‘Brede School’ blijft een prioriteit voor ons flankerend onderwijsbeleid in Brugge. Ik ben hierbij verheugd dat dit initiatief netoverschrijdend bij de scholen enthousiast wordt onthaald. De uitbreiding naar vijf tandems betekent ook dat we nog meer activiteiten kunnen organiseren. Ik doe daarenboven hierbij een oproep aan iedereen in Brugge om creatieve voorstellen in te dienen. Deze kan men mailen naar : chris.deloof@brugge.be . We bekijken ook verder hoe we het concept Brede School kunnen verruimen naar de buurt, de buurtwerking en andere domeinen toe.”

Gastvrouw – directeur Hilde Clemmens – Stedelijke Basisschool Ter Poorten Stationsstraat Lissewege: “We waren het er met de beide scholen van Lissewege heel snel over eens om samen in te stappen in het Brede School verhaal. We vinden het fantastisch dat we op deze manier ook in Lissewege een boeiende en uitdagende, naschoolse activiteitenwaaier kunnen uitbouwen. We zien dit als een grote meerwaarde voor de kinderen van deze deelgemeente.”

Deel deze pagina