Project Brood(doos)nodig: Brugge investeert in gezonde voeding voor schoolgaande jeugd

5
okt
2022

Steeds meer kinderen komen met een lege brooddoos naar school, ook in Brugge. Exacte cijfers over het probleem bestaan er niet, maar de Stad is vastberaden om de problematiek aan te pakken. Avansa, De Republiek, de Klimaatdienst en het Flankerend Onderwijsbeleid van de Stad, de brugfiguren en de Cel Lokaal Sociaal Beleid zetten hun schouders onder de Brugse editie van ‘Brood(doos)nodig’.

Het project ‘Brood(doos)nodig’ liep vorig jaar al als pilootproject, onder andere in negen Gentse scholen. Brugge sluit nu aan en ontwikkelt met  lokale partners een netwerk van ‘hartelijke scholen’. Zij engageren zich om gezonde voeding aan te bieden doorheen de dag, aan alle schoolgaande jongeren die er nood aan hebben.

Ouders, familieleden en buurtbewoners kunnen voor ‘Brood(doos)nodig’ een solidaire bijdrage doen. Ze trakteren de deelnemende school of scholen op een gezonde, lekkere maaltijd of tussendoortje. Er zijn verschillende formules voor beschikbaar, volgens ieders budget. Acht Brugse scholen, waaronder BuBaO De Kaproenen, Vrije basisschool Het Kleurenpalet en Stedelijke Basisschool Ter Poorten, doen mee en worden ambassadeurs van het project.

Ontbijthoekje in de refter

Met een aantal andere Brugse scholen, ook de secundaire, zit de Stad nog rond de tafel. Brugge hoopt uiteraard dat zij ook voor ‘Brood(doos)nodig’ kiezen. De kracht van dit project zit niet alleen in het engagement van wie schenkt, maar in een flexibele samenwerking, zelfs met lokale handelaars. De betrokken scholen beslissen zelf hoe ze de middelen van dit project inzetten om gezonde voeding aan te bieden.

Voorbeelden van aanpak zijn er genoeg. Scholen installeren bijvoorbeeld een ontbijthoekje in de refter, bieden elke dag soep aan of geven een korting op warme maaltijden.

De deelnemende scholen kunnen gebruikmaken van het communicatiemateriaal dat initiatiefnemer Enchanté aanbiedt. Daarnaast zal Brugge overkoepelend communiceren, om extra middelen in te zamelen. 

De Brugse voedselstrategie Brugge Smaakt onderschrijft volledig het initiatief om lege brooddozen uit de scholen te helpen. Brugge Smaakt werkt verder met alle partners om lokaal, gezond en duurzaam voedsel in Brugge op de kaart te blijven zetten, zeker ook in de schoolrefters.