Publieke fruitpluk in boomgaard Chartreusinne

3
sep
2020

Net zoals de voorbije jaren heeft in de maand september in Brugge een publieke fruitpluk plaats.
Dit jaar is dat op zondag 13 september in de boomgaard van Chartreusinne (nabij het Natuurcentrum Beisbroek, Zeeweg 96).
De fruitplukt duurt van 9 u. tot 18 u.
“Het succes in het verleden toont de waardering van de burger voor dit initiatief. Vorig jaar mochten we liefst 1.500 plukkers verwelkomen. Voor veel gezinnen is dit een ontspannende weekenduitstap”, vertelt schepen van Groen Mercedes Van Volcem.

Elk gezin mag maximum 5 kg. fruit plukken. Zo wil de Stad iedereen de kans geven deel te nemen aan de fruitpluk. 
Het overige fruit wordt na afloop geplukt door een sociaal economiebedrijf en zal verdeeld worden onder kansarme mensen.
Voor- en na 13 september is het plukken uitdrukkelijk verboden.

Plukstokken

Stad Brugge voorziet de plukkers ter plaatse van plukstokken om het fruit te kunnen bereiken. Andere plukmethodes zoals schudden, slaan en op ladders staan zijn niet toegestaan.
Verder benadrukt de Stad dat enkel de boomgaarden Chartreusinne en Beisbroek toegankelijk worden gesteld voor openbare pluk. “In tijden van corona is het prioritair dat we deze plukmomenten met onze diensten goed organiseren. Het blijft namelijk zeer belangrijk om de maatregelen te blijven in acht nemen“, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Richtlijnen

Om deze fruitpluk op een vlotte en veilige manier te laten verlopen, gelden volgende richtlijnen.

  • Inschrijven is noodzakelijk en kan via deze website https://vrijetijd.brugge.be/buitenbeentjes/Beisbroek/list
  • Maximum 200 bezoekers per uur.
  • Gelieve op te geven met hoeveel mensen je aanwezig zal zijn.
  • Een mondmasker is verplicht
  • Houd voldoende afstand van anderen.
  • Volg de circulatierichting en instructies van de medewerkers ter plaatse.
  • Blijf thuis indien je ziek bent.
  • Parkeer je wagen aan de parking Doornstraat (of kom te voet of met de fiets)

Pilootproject

Stad Brugge zal binnenkort een aantal boomgaarden open te stellen voor sociaal economiebedrijven. “Deze bedrijven komen ter plaatse voor de pluk en verdelen dit achteraf aan kansarme mensen. Concreet worden volgende boomgaarden voorzien: Hoeve de Grendel, Sportpark Tempelhof, Beisbroek en Chartreuzinnengoed. Bij succes, zal dit project in de toekomst ook uitgebreid worden naar andere boomgaarden.

Tenslotte gebruikt de Stad ook boomgaarden voor haar eigen educatieve werking. Hiervoor worden de boomgaarden aan de Kinderboerderij en in Lissewege gebruikt. Ook Hoeve Hangerijn gebruikt de fruitbomen voor haar werking. Hiervoor maakt ze gebruik van de fruitbomen aan het Paalbos.

Geïnteresseerde scholen of verenigingen kunnen een afspraak maken om te oogsten via het Natuurcentrum.

"Als stadsbestuur blijven we verder investeren in nieuwe boomgaarden zoals bijvoorbeeld in het Veltempark en Dudzele Cathemgoed ”, besluit schepen Van Volcem.

Contactinformatie