Registratie geboorte voortaan in Brugse ziekenhuizen

23
apr
2019

Voortaan zullen de ouders van een kindje dat in één van de Brugse ziekenhuizen geboren wordt, hun zoon of dochter meteen kunnen inschrijven in het bevolkingsregister vanuit het ziekenhuis zelf.

Tot voor kort moesten de ouders (en het kindje) zich op een latere datum aanmelden in het Huis van de Bruggeling, maar die tijd is nu voorbij. “Dit is een grote stap vooruit qua klantvriendelijkheid voor de Brugse jonge gezinnen,” aldus schepen van burgerlijke stand Ann Soete.

Tot op heden moesten de ouders van een pasgeboren kindje zich binnen de 15 kalenderdagen (op afspraak!) aanmelden in het Huis van de Bruggeling om de geboorte van hun kindje aan te geven en zo hun zoon of dochter in te schrijven in het bevolkingsregister. In de nieuwe, drukke en uitdagende periode die een geboorte met zich meebrengt, is dat geen evidentie voor jonge gezinnen.

AZ Sint-Jan of in het AZ Sint-Lucas

Het Brugse stadsbestuur zocht en vond een oplossing: vanaf heden zullen kindjes die in het AZ Sint-Jan of in het AZ Sint-Lucas geboren worden, meteen ook ingeschreven kunnen worden tijdens hun verblijf op de afdeling materniteit. Elke maandag en donderdag zal een ambtenaar van de burgerlijke stand een halve dag aanwezig zijn om alle geboortes in het AZ Sint-Jan digitaal te registreren. Hetzelfde geldt op diezelfde dagen voor het AZ Sint-Lucas.

Na een testperiode van twee weken in de paasvakantie, werd de nieuwe werkwijze door schepen van burgerlijke stand Ann Soete, schepen van ziekenhuizen Pablo Annys en hoofdvroedvrouw Katrien Loose vandaag officieel voorgesteld aan de pers.
“Het systeem werkt fantastisch,” aldus Ann Soete. “Bovendien bespaart het de jonge gezinnen – die sowieso al met veel nieuwigheden geconfronteerd worden en in een vermoeiende periode zitten – een trip naar het Huis van de Bruggeling. Qua klantvriendelijkheid kan dat tellen!”

Uitzonderingen

Er zijn uiteraard ook uitzonderingen. In sommige gevallen zullen de jonge ouders alsnog naar het Huis van de Bruggeling moeten gaan voor een inschrijving. Dat is onder meer het geval wanneer er geen Belgische ouders zijn of wanneer er bijvoorbeeld geen erkenning van de vader is.

Meer info: geboorten@brugge.be of 050 47 53 40.

Contactinformatie