Reizen als niet-Belg

Kom meer te weten over hoe je kan reizen naar het buitenland als niet-Belg.

Reizen als burger van de Europese Unie

Als je een burger bent van een land dat lid is van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte, kun je vrij reizen binnen de Europese Unie. Je moet echter wel kunnen aantonen wie je bent en uit welk land je komt. Neem daarom altijd een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.

Als je buiten de Europese Unie reist, heb je altijd een geldig paspoort en mogelijk een visum nodig. Of je een visum nodig hebt, kan je altijd navragen bij de ambassade van het land dat je van plan bent te bezoeken.

Reizen als derdelander

Om als derdelander (= persoon met de nationaliteit van een land dat niet behoort tot de Europese Unie of Europese Economische Ruimte) naar de EU te reizen, moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum/geldige elektronische verblijfskaart van een EU-land. Als je een geldige verblijfskaart hebt, vervangt dit het visum om de EU binnen te komen. 

Een verblijfskaart vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Het is belangrijk om te weten dat papieren verblijfsdocumenten (bijlages en attesten van immatriculatie) enkel geldig zijn in België. Deze documenten volstaan niet om terug naar de EU te reizen, tenzij je over een geldig visum of terugkeervisum beschikt dat afgeleverd werd door een Belgische ambassade.

Als je van plan bent naar een niet-Schengenland te reizen, heb je mogelijk een visum nodig. Dit vraag je na bij de ambassade van het land dat je van plan bent te bezoeken. De adressen van buitenlandse ambassades in België zijn te vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Een nationaal paspoort vraag je aan in je eigen land of bij een ambassade van je eigen land. 

Reizen als erkend vluchteling

Als je een erkend vluchteling bent en naar het buitenland wilt reizen, heb je een geldige elektronische verblijfskaart en een reisdocument nodig. Het is belangrijk om te weten dat je geen paspoort kunt aanvragen bij de ambassade van je herkomstland, omdat dit je vluchtelingenstatus kan doen verliezen. In plaats daarvan kun je een speciaal reisdocument voor vluchtelingen, ook wel bekend als een 'blauw paspoort', aanvragen bij je gemeente.

Dit document is altijd vereist wanneer je België verlaat, zelfs als je naar een ander EU-land reist. Elk gezinslid dat ook erkend is als vluchteling in België, moet een dergelijk reisdocument hebben.

Met een geldige elektronische verblijfskaart en een 'blauw paspoort' kun je zonder visum reizen binnen de Schengenzone en naar Ierland, Cyprus, Roemenië, Bulgarije en Kroatië. Als je van plan bent naar andere landen te reizen, neem dan contact op met de ambassade van dat land om te controleren of een visum nodig is. Houd er rekening mee dat sommige landen reizigers met een 'blauw paspoort' mogelijk niet accepteren omdat ze dit reisdocument niet erkennen.

Reizen als subsidiair beschermd persoon

Als je subsidiair beschermd bent en naar het buitenland wilt reizen, heb je een geldige elektronische verblijfskaart en een paspoort of reisdocument nodig. Je kunt een paspoort aanvragen bij de ambassade van je land van herkomst. Als dit niet mogelijk is, kun je een reisdocument voor vreemdelingen aanvragen bij de gemeente waar je woont, na goedkeuring door de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Dit reisdocument staat ook bekend als een 'rood paspoort'.

Met een geldige elektronische verblijfskaart en een paspoort of reisdocument kun je zonder visum reizen binnen de Schengenzone. Als je van plan bent naar andere landen te reizen, neem dan contact op met de ambassade van dat land om te controleren of een visum nodig is. 

Het is belangrijk om te weten dat als je terugkeert naar je land van herkomst, je het risico loopt je subsidiaire beschermingsstatus te verliezen. In dat geval kunnen er vragen worden gesteld over de situatie in je land van herkomst of over de verklaringen die hebben geleid tot de toekenning van deze beschermingsstatus.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media