Reizigersaantallen voor centrumshuttle fors gestegen

26
Jun
2019

Sinds vorig jaar organiseert het Brugse stadsbestuur zelf openbaar vervoer in de historische binnenstad met compacte shuttlebussen. Vanaf 1 april 2019 rijdt de centrumshuttle 7 dagen op 7 in Brugge rond om reizigers gratis te vervoeren.
Met succes, want de reizigersaantallen zitten in stijgende lijn. “Toen de centrumshuttle nog 5 dagen op 7 dagen reed, gebruikten al 250 reizigers per dag. Sinds 1 april rijdt de shuttlebus 7 dagen op 7 en zien we dat de reizigersaantallen stijgen tot 450 reizigers per dag. Dit bewijst dat de Bruggelingen het concept met open armen onthaalde”, stelt burgemeester Dirk De fauw vast.

Ambitie: elektrische busjes

“De ultieme ambitie is uiteraard dat het proefproject verankerd wordt binnen een nieuw openbaar vervoer-model voor Brugge. Dit is mogelijk, zo leren de gesprekken met De Lijn die in het kader van het nieuwe decreet ‘Basisbereikbaarheid’ sowieso tegen 2021 een nieuw plan zal opmaken voor heel Vlaanderen.

Er is echter nog één ontbrekend puzzelstukje en dat is dat die compacte shuttlebussen ook elektrisch rijden. Bij de aanbesteding vorig jaar lukte dit echter jammer genoeg niet. Een omstandige motivatie is wellicht overbodig: de smalle historische straten vormen immers zogenaamde street canyons waar luchtverontreiniging blijft hangen.
Een ‘groene overstap’ zal dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere leefklimaat. En uiteraard dragen we zo nog een extra steentje bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming”, aldus burgemeester Dirk De fauw